27 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı müktesep hak!

Yapı ruhsatı müktesep hak!

Yapı ruhsatı müktesep hak kazanılmış hak anlamına geliyor. Yapı ruhsatı müktesep hak tan söz edilebilmesi için, ruhsat şartları uyarınca yapılan binanın tamamının bitirilmiş olması gerekiyor.




Yapı ruhsatı müktesep hak!


Yapı ruhsatı müktesep hak kazanılmış hak anlamına geliyor. Yargıtay bir kararında kazanılmış hakkı, “yasalara uygun olarak gerçekleşen hak” olarak tanımlıyor. Anayasa mahkemesi ise yakın tarihli bir kararında kazanılmış hak kavramını; “...kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak” olarak tanımlamıştır. 


Danıştay’a göre yapı ruhsatı müktesep hak kişinin hatası, hilesi veya davacıya isnat edilebilecek bir kusur olmadan sözkonusu inşaatın yapıldığı tarihte yürürlükte olan imar planına uygun olarak inşa edilmek suretiyle kullanılabilir hale gelmiş ise, böyle bir yapı nedeniyle yapı kullanma izin belgesini de almış olan kişinin artık kazanılmış hakkı doğmuştur. 


Yapı ruhsatı müktesep hak tan söz edilebilmesi için, ruhsat uyarınca yapının tamamının bitirilmiş olması gerekiyor. İnşaatın devam etmesi halinde ise ancak ruhsatın dayanağının kalktığı ana kadar ulaştığı seviyenin kazanılmış hak olarak kabul edilebileceği belirtiliyor. Bu nedenle belirli bir tarih esas alınarak yapıların bitip bitmediği ya da inşaatın ulaştığı seviye dikkate alınmadan, bu tarihten önce alınmış ruhsatların müktesep hak olarak kabulü söz konusu değildir.



Gelişme alanlarında yapı ruhsatı nasıl alınır?
Yapı ruhsat müddeti ne kadar?
Yapı ruhsatı nasıl alınır?
Yapı ruhsatı olmayan binalar!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön