27 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı süresi ne kadar?

İnşaat ruhsatı süresi ne kadar?

İnşaat ruhsatı, talep sahibi tarafından gerekli belgeler ile birlikte belediyeye başvurulması halinde veriliyor. Ancak bu ruhsatın belli bir süresi oluyor. Peki, inşaat ruhsatı süresi ne kadar?



İnşaat ruhsatı süresi ne kadar?

Bir binanın inşaat işlerine başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat izninin alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı ise talep sahibi tarafından gerekli belgeler ile birlikte belediyeye başvurulması halinde veriliyor.


Aksi halde yapı inşaat çalışmalarına ruhsat alınmadan başlanamıyor. Ruhsatsız olarak başlanan yapılar için durdurma ve yıkma kararları alınıyor.

İmar Kanunu gereğince, yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olup; Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor. 


Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmiyor. Ayrıca kismen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılıyor.


Buna göre, bir eve oturma ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.




İnşaat istikamet rölevesi nereden alınır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön