30 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı süresi!

İnşaat ruhsatı süresi!

İnşaat ruhsatı süresi, ruhsatın alınma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde inşaata başlanmadıysa yada inşaata başlandığı halde beş yıl geçmiş olmasına rağmen bitirilemediyse geçmiş oluyor. Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor...




İnşaat ruhsatı süresi!


3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre, yapı inşaatı için alınan ruhsatların süresi beş yıl olarak belirleniyor. Bu da demek oluyor ki, yapı inşaatının ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerekiyor. İnşaat ruhsatı süresi inşaata başlanmadıysa iki ıldır. Yani inşaat ruhsatı alınan bir yapının inşaatına iki yıl içerisinde başlanması gerekiyor. İki yıllık süre geçtiği halde inşaata başlanmadıysa inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Eğer inşaata başlandıysa ancak beş yıl geçtiği halde inşaat bitirilemediyse tekrar inşaat ruhsatı süresi geçmiş olacağından yenileme gerekiyor. 


Peki süresi geçen inşaat ruhsatı nasıl yenilenir?


Ruhsat süresi biten yani beş sene içinde inşaat çalışmaları tamamlanamayan inşaatlarda İmar Kanunu hükümleri gereğince işlem yapılıp sonra Encümene bildiriliyor ve belirlenen cezanın tamamlanmasının ardından ruhsat yenileme işlemi yapılabiliyor.


Yenileme işlemi için gereken belgeler:

- Güncel tapu kaydı,

- Dilekçe,

- Sığınak Raporu,

- Sürveyan belgeleri,

- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri


5 yıllık süresi geçmememiş ancak 2 yıl içerisinde temel vizesi yapılmamış olan inşaatlarda ise aynı şekilde il Encümeni tarafından imar kanunu 32. madde ye göre yapılan işlemin sonrasında gerekli belgelerle ruhsat yenileme için başvuruda bulunulması gerekiyor.


Yenileme işlemi için gereken belgeler:

- Güncel tapu kaydı,

- Dilekçe,

- Sığınak Raporu,

- Sürveyan belgeleri,

- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri ile müracaat edilerek ruhsat yenileme işlemini yapılabiliyor.




Yapı ruhsatı müktesep hak!
Yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler!
Yapı ruhsatı ne zaman alınır?
Yapı ruhsatı yenileme işlemleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön