17 / 05 / 2024

İnşaat sektörü 2022'nin ilk yarısında hareketlendi! İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde son dakika!

İnşaat sektörü 2022'nin ilk yarısında hareketlendi! İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde son dakika!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi haziranda geçen senenin aynı ayına göre değişmezken, yılın ilk yarısında ise senelik bazda yüzde 2,9 arttı.



İnşaat sektörü 2022 nin ilk yarısında hareketlendi! İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde son dakika!

İnşaat sektöründe mevsimsellik ile yükseliş eğilimine giren mevcut işler seviyesinde 5 ay aralıksız devam eden büyüme trendi, ağustosta bir önceki aya göre 1,7 puanlık kayıpla tamamlandı. 

Bu dönemde mevsimsellik hemen hemen tüm bölgelerde olumlu etkisini göstermekle birlikte tamamlanan işler yerine başlayan yeni inşaatlar, Ağustos'tki düşüşü engellemeye yeterli olmadı. 

Haziran ve temmuz'da sınırlı yükselişler kaydeden yeni iş siparişleri, Ağustos'ta bir önceki aya göre 0,1 puan geriledi. Alınan siparişler, senenin başlangıç seviyesinin oldukça üzerinde bulunmakla birlikte yüksek mevsimselliğe karşın yeni alınan işlerde düşüş erken oldu. Bu erken düşüş, yeni inşaat başlangıçları için olumsuz işaret şeklinde yorumlanırken, senenin geri kalanında alınacak yeni iş siparişlerine bağlı şekilde, inşaat işlerinde sonbahardan itibaren erken bir yavaşlama olasılığının yükselmesine neden oluyor.

Senenin ikinci çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında da gerileme kaydedildi. Mevcut ekonomik koşullar altında yeni inşaat işleri iştahı zayıf olurken, alınan yapı ruhsatları alan olarak geçtiğimiz senenin aynı dönemlerine göre yüzde 7,8’lik düşüşle 29,33 milyon metrekareye geriledi.

Bu dönemde alınan yapı ruhsatlarında daire sayısı yüzde 15,3 azaldı ve 133 bin 424 adet olarak kaydedildi. Konut ruhsatlarında ise yüksek oranda bir düşüş yaşandı. 

Alınan yapı izinleri senenin ikinci çeyrek döneminde yüzde 20,1 yükseliş kaydetti. Bu şekilde iki çeyrek üst üste daralan yapı izinleri yeniden artış göstererek ikinci çeyrekte 29,19 milyon metrekareyi buldu. 

Alınan yapı izinleri daire sayısı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 22,5 yükselişle 148 bin 207 olarak kaydedildi. Tamamlanan işlere bağlı olarak arzlarda artış yaşanırken, yeni konut arzında ikinci çeyrekte hareketlenme kaydedildi.

Gram altın 975 lira olacak! Peki ne zaman! Altın düşecek yer yerinden oynayacak

TOKİ'den o ile flaş müjde! 3.601 TL taksitle 2+1, 3+1 ev başvuruları başladı! Hemen bakın! 

Benesta Acıbadem satışta! Teslimler Nisan 2024’te yapılacak!

Geri Dön