01 / 10 / 2024

İnşaat sektörü 2024 yılından sonra büyüme trendine devam edecek!

İnşaat sektörü 2024 yılından sonra büyüme trendine devam edecek!

2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye'de reel olarak yüzde 7,8 büyüme gösteren inşaat sektörünün 2024 yılı ve sonrası için oluşturulan projeksiyonlarda pozitif büyüme trendini devam ettirmesi bekleniyor.




KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 2. çeyrek rakamlarına göre 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye'de reel olarak yüzde 7,8 büyüme gösteren inşaat sektörünün 2024 yılı ve sonrası için oluşturulan projeksiyonlarda pozitif büyüme trendini devam ettirmesi bekleniyor. 

2024 YILINDAN SONRA BÜYÜME TRENDİNE DEVAM EDECEK

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, "Hazırladığımız rapordan çıkan sonuç sektörün 2024 yılında ve sonrasında da güçlü bir büyüme trendi içerisinde olacağını öngörüyor.

Özellikle altyapı yatırımlarındaki büyümenin devam etmesi ve konut kredilerinde yaşanan artış sektördeki dinamizmi koruyacaktır.

Ancak finansman zorlukları ve talep yetersizliği gibi faktörler, sektör oyuncularının dikkat etmesi gereken risk unsurları arasında öne çıkıyor.

Raporumuzun sunduğu veriler, inşaat ve gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemde de önemli fırsatlar barındırdığını ve buna bağlı olarak yatırımcıların daha temkinli ancak umutlu bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini gösteriyor." dedi.

İnşaat sektörü 2024 yılından sonra büyüme trendine devam edecek!

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ DEVAN EDİYOR

 2024 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları 265,5 bin adet düzeyiyle önceki yılların aynı dönemine kıyasla yüzde 6'lık düşüş gösterirken bu tablonun oluşmasında konut kredilerindeki faiz artışı ile krediye erişim zorluğunun devam etmesi, yabancılara konut satışlarındaki düşüşün sürmesi ve ipotekli konut satışlarının azalması etkili oldu.

Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024'ün ikinci çeyreğinde de İstanbul 44,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu. İstanbul'u yaklaşık 23 bin adet ile  Ankara  ve 14,6 bin adet ile  İzmir  takip etti.

AVM'LERDE METREKARE CİRO VERİMLİLİĞİ ARTIYOR

Türkiye genelinde 2024 yılı birinci çeyreği itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 447 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14 milyon metrekareye ulaştı.

2025 sonuna kadar inşaatı bitmesi planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 457'ye erişmesi ve bu AVM'lerin yaklaşık 30'unun İstanbul'da olması öngörülüyor.

Perakende yoğunluğu ülke genelinde Bin kişi başına 164 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri ele alındığında, endeksin artış trendini sürdürdüğü gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 2024 yılı ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75,9'luk nominal artış gösterdi.

İnşaat mühendisleri sordu: İnşaat sektöründe son durum nedir? Ödemeler zamanında yapılıyor mu?

İnşaat sektörüne yeni soluk getiriliyor: Sürdürülebilir ve hafif inşaat! 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde kritik detay! İnşaat gecikmelerinde tazminat talep edilebilir mi?

Geri Dön