İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 oranında azaldı!
Hizmet sektörü ve inşaat sektörü güven endeksleri ise ağustos ayına göre sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,1 oranında azalarak 97,67 ve 80,37 değerlerine düştü.
İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 oranında azaldı!
Ekonomik güven endeksi siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL'deki değer kaybı nedeniyle eylül ayında aylık bazda en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve bir önceki aya göre yüzde 16.7 azalarak 70.89 değerine geriledi.
Endeks böylece TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değeri aldı.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,6 azalarak 96,27 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi yüzde 3,2 azalarak 99,30 değerine geriledi. Hizmet sektörü ve inşaat sektörü güven endeksleri ise ağustos ayına göre sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,1 oranında azalarak 97,67 ve 80,37 değerlerine düştü.
Ekonomik güven endeksi ağustos ayında 85.14 değerini almıştı.
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Tüketici güven endeksi 2009, reel kesim güven endeksi ise 2012'den beri en düşük seviyelerde. Her ne kadar ekonomik güven endeksi 2012'den beri hesaplanıyor olsa da bu verinin de küresel krizin etkisinin en yoğun, ekonomik aktivitenin en düşük olduğu 2009 yılındaki seviyelere işaret ettiği söylenebilir. Şimdi de küresel riskler arttı ama ek olarak iç siyasette ve ekonomik reformlarda tıkanma var. Endeksteki düşüşte kur artışı ve siyasi belirsizlik etkili" dedi.
Tüketici güven endeksinin güvenlik endişeleri ve seçim sonrası artan siyasi belirsizlikle eylülde Ocak 2009'dan bu yana en düşük değerini alması ardından dün açıklanan reel kesim güven endeksi de Aralık 2012'den beri ilk kez ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm anlamına gelen 100 seviyenin altına inerek 99.1 seviyesine geriledi.
Ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.
TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.
Dünya