01 / 05 / 2024

İnşaat sektörü, konut projelerinde iade hakkı süresinin kısaltılmasını istiyor!

İnşaat sektörü, konut projelerinde iade hakkı süresinin kısaltılmasını istiyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da bulunan ve ön ödemeli konut projelerinde 24 aya ulaşan iade süresinin 3 aya inmesini istiyor.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada inşaat sektörü olarak her zaman tüketicinin yanında olduklarını dile getirerek, TBMM gündeminde yer alan  düzenlemedeki yeni hükümleri olumlu olarak karşıladıklarını kaydetti.

TESLİM SÜRESİ 48 AYA ÇIKIYOR

Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada sektör olarak 36 ay  şeklinde belirlenmiş olan teslim süresinin 48 aya yükseltilmesini istediklerini ve bu isteklerinin kanun teklifinde yer aldığını ve bu hükmü olumlu bulduklarını dile getirdi. Tahir Tellioğlu konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Bazı büyük inşaat projelerinde yerin üzerine çıkılması için geçen süre bu kadar tutuyordu. Bu, yüklenici açısından ciddi sıkıntıydı, düzeltilmiş oldu. 48 ay ideal." 

İnşaat sektörü, konut projelerinde iade hakkı süresinin kısaltılmasını istiyor!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ön ödemeli konut satışlarında, tüketicinin, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkı olduğunu kaydederek, şu açıklamaları yaptı:  "Bunun devamında da sözleşmeden dönme imkanı bulunuyor. Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden iade hakkı bulunuyor. Tüketici, bu durumda satıcıya kademeli şekilde tazminat ödüyor. Bu ceza, ilk 3 ay içinde sözleşme bedelinin yüzde 2'si iken 12 ayla 24 ay arasında yüzde 8'e kadar çıkıyor. Bu düzenleme, büyük projeleri tehdit ederken diğer tüketicileri de mağdur ediyor. Bir projede, sözleşme tarihinden 1 yıl, 2 yıl sonra çok sayıda iade talebi gelirse projenin bitirilmesi ve teslimatı riske giriyor. Bunlar daha önce yaşandı, bazı tüketiciler konut fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak iade talep ediyor. Konutta oturduktan sonra iade talep eden var. Kanundaki boşluklardan yararlanarak fırsatçılık yapmak isteyen çıkıyor. Hiçbir varlık ticaretinde bu kadar süreli cayma hakkı olmuyor."

Tahir Tellioğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada inşaat sektörü olarak 14 gün içerisinde cezasız cayma hakkını uygun gördüklerini dile getirdi. Tahir Tellioğlu konuşmasının devamında ise söz konusu iade hakkının yüzde 2-3 gibi tazminat bedelleriyle 3 aya kadar sınırlandırılmasını istediklerini kaydetti. Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada uzun süreli cayma hakkının kısaltılması isteklerinin de kanun teklifinde bulunmadığını söyledi.

İnşaat sektörü, konut projelerinde iade hakkı süresinin kısaltılmasını istiyor!

"70 bin TL'lik cezayı kabul ediyoruz"


İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, zamanında sahiplerine teslim edilmeyen konutlar için getirilen 70 bin TL'lik cezayla ilgili olarak da şunları söyledi:  "Bu işi yapan firmalar, mükellefiyetlerini de yerine getirmeli. O noktada görevini yerine getirmiyorsa bu ceza takdir edilebilir. Ayrıca, mahkemelerin genel içtihadı da vaktinde teslim edilmeyen gayrimenkulün kira bedelinin de tazminat olarak ödenmesi yönünde. Bu hükmü zaten uygularken bir de üzerine ceza geldi."

Ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yasaklanıyor!

Ön ödemeli konut satışında teslim edilmeyen her konut için 70 bin lira ödenecek!


Geri Dön