22 / 12 / 2024

Cevat Öncü: İnşaat sektörü, konut faizlerinin artmasıyla durdu!

Cevat Öncü: İnşaat sektörü, konut faizlerinin artmasıyla durdu!

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü: "İnşaat sektörü, konut ve genel faizlerinin yükselmesi nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Bu krizin uzun olacağını düşünüyoruz" dedi.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, Türkiye genelinde çok sayıda yeni üniversitelerin açıldığına dikkat çekti. Bu üniversitelerde yeterli eğitim kalitesinin oluşmadığını ifade eden Öncü, gerekli fiziki koşulları elde etmemiş, akademik kadrosu yeterli olmayan veya çok asgari düzeyde olan okullardan inşaat mühendislerinin mezun olduğunu dile getirdi.

Haber Gazetesi'nden Bayram Ok'un haberine göre, Öncü, "Mezun olan inşaat mühendisleri, tabi ki bizim meslektaşımız. Ancak mezun oldukları gün, yılların deneyimi olan meslektaşlarımızla aynı yetki ve sorumluluğa sahip oluyorlar. Bunun da bir tıpta, hukukta olduğu gibi stajyer mühendislik ve akabinde yetkin mühendislik yasa tasarı ile düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

Büyük hatalar yapıldı

İnşaat sektörünün durma noktasına geldiğini açıklayan Öncü, "İnşaat sektörü, ülkenin lokomotifi denilebilecek sektörden biridir. Direk olarak ekonominin yüzde 10'nunu, inşaat sektörünün de dolaylı olarak yüzde 15-17’sini etkilemektedir. Ayrıca yerli iş gücüne dayanan bir sektördür. Türkiye; önemli ölçüde demir, çelik ve çimento üreten bir ülkedir. Ama bu sektörde önemli hatalar yapıldı. Doğru eylem, yönlendirmeler, doğru alan düzenlemeleri yapılmadığı için konut alanında aşırı üretim yapıldı. Müteahhitlik yasasının zamanında çıkartılmamasından dolayı tabiri caizse önüne gelen müteahhit oldu. Bu konuyla ilgili mart ayında bir düzenleme yapıldı, ancak geç kalındı. İnşaat mühendisleri olarak yıllardır seslendiriyoruz. Müteahhitlik dediğimiz alanı düzenlemeden inşaat sektöründe yapı kalitesinde doğru bir adımı yakalamak mümkün değil" şeklinde konuştu.

Her yere konut inşa edildi

İnşaatın, can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Öncü, "Bir doktor hata yapar hasta kaybedebilir. Müteahhit hata yaptığı zaman onlar, yüzler binler hatta on binler, çok daha can ve mal kayıpları meydana gelebilir. İnşaat mühendisliği eğitimi son derece önemlidir. Neredeyse her şehirde hatta ilçede mühendislik fakülteleri açılıyor. Okulların fiziki ve akademik kadroları yetersiz olmasına rağmen bazı yeni okullar açılıyor. Yılda 10 bin yeni mezun arkadaşımız aramıza katılıyor. Mezun oldukları gün, yılların deneyimine sahip olan meslektaşlarımızla aynı yetki ve sorumluluğa sahip oluyorlar. Bu alamda gerekli düzenlemeler geliştirilmediği için dağa, taşa konut yaptık. Şu anda ülkemizde konut fazlalığı var. Bundan dolayı yarım kalıpta, demirde, tuğlada bekleyen inşaatlar var. Sektörün önünün açılması ve geliştirilmesi için çözüm ve tedaviler aranıyor. Kamu bu alanı mercek altına almalı” ifadelerini kullandı.

İnşaatlar durdu

Öncü sözlerine, "İnşaat sektörü, konut ve genel faizlerinin yükselmesi nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Bu krizin uzun olacağını düşünüyoruz. Birçok inşaat durdu, birçoğu da durma noktasına geldi. Kısa vadede inşaat sektörü açısından konut stokunun eriyebilmesi için faizlerin geri çekilmesi gerekiyor. Sürekli değiştirilen yasalar da bu işi etkiliyor. Aşırı büyük ve geniş konutlar yapmaya başladık. İnşaat sektörünün ağırlığını da konut üretimi üstlendi. İnşaat sektörü; üretime dönük anlamda geliştirilip desteklense daha anlamlı olur, sanayi endüstri yapıları inşa edilmeli" şeklinde devam etti. 


Geri Dön