05 / 05 / 2024

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Temmuz'da, inşaat malzemeleri sanayi ihracat performansında yavaşlama kaydedildi. İşte merakla beklenen o verilerin tümü...



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Temmuz'da, inşaat malzemeleri sanayi ihracat performansında yavaşlama kaydedildi. Temmuz'da çalışma gün sayısındaki düşüşle beraber esas etki yavaşlayan pazarlar oldu. Küresel ölçekte resesyon endişeleriyle düşen emtia ve metal fiyatları da temmuz ayı ihracatında etkisini göstermeye başladı. 

Temmuz 2022'de 2,48 milyar dolarla değer olarak bu senenin en düşük ikinci aylık ihracatı kaydedildi. Buna karşın ihracat miktar olarak geçtiğimiz senenin temmuz ayına göre yüzde 6,7 yükseldi. Temmuz 2022'de inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak önceki senenin temmuz ayına göre yüzde 10,3 azaldı ve 4,53 milyon ton olarak kaydedildi. 

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Temmuz'da, geçtiğimiz seneye göre yüzde 19,6 arttı ve 0,55 dolar/kg seviyesine ulaştı. 2021 Temmuz'da ortalama ihracat fiyatları 0,46 dolar/kg olarak gerçekleşmişti. 


Geri Dön