19 / 05 / 2024

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Temmuz'da, inşaat malzemeleri sanayi ihracat performansında yavaşlama kaydedildi. İşte merakla beklenen o verilerin tümü...



Bu ayki ihracat performansına bağlı şekilde inşaat malzemeleri senelik(son 12 aylık) ihracatı Temmuz'da 34,64 milyar doları gördü. Temmuz'da ihracat miktar olarak 63 milyon tona düşerken ihracat birim fiyatı senelik ortalama 0,55 dolar/kg olarak gerçekleşti. 

İnşaat malzemeleri ihracatı senenin ilk yarısını tarihin en yüksek yıllık ihracat seviyesinde kapattı fakat senenin ikinci yarısında pazarlarda savaşın etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endişelerinin baskısı görülüyor. Pazarlardaki yavaşlamanın ihracat üzerindeki yavaşlatıcı etkisini gelecek aylarda daha güçlü şekilde göstermesi öngörülüyor.

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

Temmuzda ithalat yine yüksek

Dış Ticaret Endeksi’ne göre ithalat geçtiğimiz senenin Temmuz'una göre göre yüzde 26,8 yükselerek 800 milyon doları buldu. Temmuz 2022'de inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak önceki aylara göre düşerek 275 bin 903 ton seviyesinde oldu. Ortalama ithalat birim fiyatı ise 2,90 dolar/kg olarak gerçekleşti. 

İhracatta birim fiyatlar yükseldi, miktar düştü

Temmuz 2022'de inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçtiğimiz senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında farklı gelişmeler kaydetti. Sekiz alt ürün grubunda da değer olarak birim fiyatlar sebebiyle yükseliş gerçekleşti. Miktar olarak ise düşüşler kaydedildi. 

Sekiz alt ürün grubunun altısında ortalama ihracat birim fiyatları Temmuz 2021'e göre arttı. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatları düşüş eğiliminde olmasına rağmen geçtiğimiz sene yaz dönemi fiyatlarının üzerinde seyrediyor. 

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

Temmuz ayında demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22, mineral, taş ve toprak ürünlerin ise yüzde 23,3 arttı. Metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 24,2 yükselirken, prefabrik ürünlerde yüzde 15,5, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 25,3 arttı. 

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat miktar olarak geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Üç alt sektörde ise düşüş yaşandı. Miktar olarak düşüşlerde geçen yılın yüksek artışlarının baz etkileri görülmeye başlandı.

Temmuz ayında miktar olarak ihracat artışları kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 15,8, yalıtım malzemelerinde ise yüzde 12,9 oldu. Demir çelik ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 16,6, mineral, taş ve toprak ürünlerin ihracatı yüzde 10 ve metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 11,6 azaldı. 

Sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre değer olarak yükselirken farklı artışlar gerçekleşti. Artış oranı ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 26,7, prefabrik yapılarda yüzde 18,9, mineral ürünlerde yüzde 10,4 olurken, demir çelik ürünlerinde yüzde 1,5 seviyesinde kaldı. 

İnşaat sektörü küresel endişelerden nasıl etkileniyor? 

Türkiye’nin sanayi ihracat performansı temmuz ayında yavaşladı

Temmuz ayında çalışma gün sayısının azalması ve pazarlardaki yavaşlama sanayi ihracatında da durağanlaşmaya yol açtı. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 13,63 milyar dolara inerken, ocak ayı sonrası en düşük ihracat olarak kaydedildi.

Rusya-Ukrayna savaşının pazarlardaki etkileriyle birlikte ihracat miktar olarak da düştü. 2022 yılı temmuz ayında Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak 8,26 milyon tona gerileyerek ocak ayı sonrası en düşük seviyesine geldi.

2022 yılı temmuz ayında ortalama ihracat birim fiyatları küresel fiyat düşüşlerine rağmen sınırlı ölçüde arttı. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları 2021 yılı temmuz ayında 1,46 dolar/kg iken 2022 yılı temmuz ayında 1,65 dolar/kg’a çıktı.

Yüksek ihracat birim fiyatlarının ihracata katkısı sürerken, önümüzdeki aylarda bu etkinin azalması bekleniyor. Savaşın yukarı ittiği fiyatlar resesyon endişeleri ile temmuz ayından itibaren gerileme sinyalleri veriyor.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2022 yılı temmuz ayında önceki aya göre gerileyerek 11,15 milyar dolar oldu. İhracat miktar olarak da düştü. 

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yıl temmuz ayında 2,83 dolar/kg iken bu yıl 2,99 dolar/kg seviyesine çıktı. 

Türkiye’nin sanayi mallarına yönelik ilave talebi yeni yılın ilk yarısında yüksek gerçekleşirken, hem Rusya-Ukrayna savaşının pazarlarda artan etkileri hem de resesyon endişeleri ile yılın ikinci yarısında sanayi ihracatındaki artışın yavaşlaması bekleniyor. 

İnşaat sektöründe indirim yağmuru başladı! Demir fiyatlarına bugün tekrar indirim geldi! İşte Güncel demir fiyat listesi

İnşaat sektörünü neler bekliyor? Satılık ve kiralık ev fiyatları düşecek mi?

Kiraya çıkacak olanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! Kiralar işte bu şekilde yükseliyor


Geri Dön