28 / 04 / 2024

Kiraya çıkacak olanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! Kiralar işte bu şekilde yükseliyor

Kiraya çıkacak olanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! Kiralar işte bu şekilde yükseliyor

A’dan z’ye tüm Türkiye’de artan kira fiyatlarında yeni bir skandal ortaya çıktı. Bu sefer ev sahipleri değil, emlakçılar hem ev sahiplerine hem de kiracılara bir oyun düzenliyor. İşte detaylar…



Kira fiyatlarındaki fahiş artışlar durmuyor. Kiralara getirilen % 25 sınırına rağmen birbirinden çeşitli dolandırıcılıklar sektörde dönmekte. Özel olarak üniversitelerin kayıt dönemi süreci içinde olması ve öğrencilerin de ev arayışlarında olması fırsatçılar için yeni ekmek kapısı oluşturmuş oldu. Otomotivde yaşanan durum ise evlerde de aynı şekilde görülmeye başladı.

Hatırlanacağı gibi ikinci el araçlar, bazı galeriler aracılığı ile otoparklarda stoklanıp 'araç yok' algısı verilmiş ve fiyatlar hızlı bir şekilde yükseltilmişti. Şimdi buna benzer bir durum da emlakçılar tarafından gerçekleşmeye başladı. Her bölgeye taban fiyat biçen emlakçılar, belirlenen oranın altındaki kira fiyatları ile evi teslim etmiyorlar.

Süreç şu şekilde işliyor: Ev sahibi kendi dairesi için birbirinden farklı online platformlara kiralık ilanı veriyor. Platformlarda ilanı gören emlakçılar ise ev sahiplerini arayıp, "Bu bölgenin kirası daha yüksek ama siz ucuza veriyorsunuz. Biz evinizi daha yüksek fiyattan kiralayabiliriz" diyor. Bölgedeki bütün emlakçılar ortak şekilde hareket ettiği için o fiyat referans fiyatı olmuş oluyor. Tüm bunların ardından da bütün evler emlakçının keyfine göre vermiş oldu kira fiyatına göre belirleniyor.

Emlakçılar, kiracıları da, "Bölgede fiyatlar bu şekilde, yapacağımız bir şey yok. Ev sahibi bu fiyatın altına fiyat verme diyor" diyerek bir hikaye anlatıyorlar. İstanbul'un birçok bölgesinde benzer bir durum ile karşılaşılıyor.

Kiraya çıkacak olanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! Kiralar işte bu şekilde yükseliyor


Geri Dön