27 / 11 / 2024

İnşaat sektörü Mersin'in gülen yüzünü daha da güzelleştiriyor!

İnşaat sektörü Mersin'in gülen yüzünü daha da güzelleştiriyor!

30'a yakın projeyi bitirmiş bini geçkin konutu teslim etmiş ve şu anda da 2 projesi devam eden aktif bir müteahhit olan Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği ve Ekinci İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ekinci ile röportaj yapıldı...




Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat Mersin'in de yüz akı. Bu nedenle Nesimi Ekinci'ye inşaat dünyasının merak edilenlerini soruyoruz Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği ve Ekinci İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ekinci bu haftaki konuğumuz. Nesimi Ekinci Mersin'de, 30'a yakın projeyi bitirmiş bini geçkin konutu teslim etmiş ve şu anda da 2 projesi devam eden aktif bir müteahhit. Amacı yaptığı binalarla Mersin'in gülen yüzünü biraz daha güzelleştirmek. İnşaatlarında seçiciliği arıyor ve uzaktan görüldüğünde bu binalar Ekinci markasını taşıdığını belli ediyor. 


BÜYÜK ÖNEK TAŞIYOR 


-Mersin'de müteahhitlerin önündeki en büyük engel nedir? 

Mersin'de karşüaştığımız sorunların başında arsa sıkıntısı gelmektedir. 16 Eylül 2013 tarihinde onaylanan Mersin -Adana Planlama bölgesi 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının aksaklıklarının giderilerek yenilenmesi, ayrıca Mersin için geç kalmış l/5binlik nazım imar planlarının ivedilikle hayata geçirilmesi kent ekonomisinin büyümesi açısından da büyük bir önem taşımaktadır. 


-Mersin'de konut sorunu var mı? 

Mersinde konut sorunu yok aksine daha kaliteli ve fonksiyonel konutlara ihtiyaç var. 

Artık 'Mersin ucuz konutlu kent söylemi de uygulaması da eskide kaldı. Türkiye'nin en kaliteli konutlarının üretildiği kentimizde, bölge illerine oranla da konut fiyatları makul seviyededir. 


PLAN ACİL YAPILMALI 


-Mersin'in yapılanması önümüzdeki yıllarda nasıl olmalıdır? 

Tüm ili kapsayan durum tespiti yapılmalı. Kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programlar yapılmalı. 

İmar planları kentin talepleri doğrultusunda acilen yapılmak, onaylanmayanların onay süreçleri hızlandırılmalı. İmar planları yapılırken de, kentte daha fazla yeşil alan ayrılmalı. Kaldırımlar ve trafik ışıkları engelliler için yeniden düzenlenmek. Ada bazındaki parsellerde farklı yapılaşmaya müsaade edilmemeli. 

Alanların imara açılmadan önce tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış olmalıdır. Bunlar; bizim başlıca taleplerimizdir. 


YAŞAMA HAKKI 


-Kentsel dönüşüm için önerileriniz nedir? 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'm başbakanlık yaptığı dönemde 'İktidarı kaybetme pahasına yapacağız' diyerek start verdiği 6306 sayılı 'afet riski altındaki alanların dönüşümü' yasasının özünün, en önemli insan hakkı olan 'yaşama hakkını' güvence altına alması ve yaklaşık 7 milyon riskli binanın yıkılması son derece önemlidir. Ağır kayıplar verdiğimiz acı depremlerin ardından kentsel dönüşümün ne denli önemü olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Bu yasayla birlikte hem ülkemiz, hem ilimiz, hem de inşaat sektörü açısından 'kentleşme' adına önemli bir dönem başlamıştır. 


Her alanda önemli atılımlar yapmış bir il'de elbette afet riski altındaki binaların da değişen kent yapısına uygun şekilde planlanması, tıpkı ilimiz gibi güvenü, insanların huzur ve rahatlıkla yaşayabileceği alanlar olması hayati önem arz etmektedir. Afet riski altında olan binaların dönüşümünde herkese görev düşüyor. 

Bizim bu süreçte tüm gücümüzü ve birikimimizi ortaya koyarak, iş birliği yapmaya; üzerimize düşeni yerine getirmeye hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Böylesi önemli bir atıkmda sadece  TOKİ  değil; belediyeler ve yerel firmaların da etkin rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Mersin'de eskiyen ve yıpranan kent merkezimiz başta olmak üzere, afet riski altındaki binaların tespit edilerek dönüşümlerinin sağlanmasına acil ihtiyaç var.


-Mersin türkiye'de en ucuz konut olan illerin başında geliyor. Kente gelen Suriyeliler bu durumu nasıl etkiledi? 


Suriyeli vatandaşlardan dolayı hem ev satın almada hem de kiralamada hafif bir yükselme oldu. Artan taleplerle doğru orantılı olarak bu tür yükselmeler normal. Vatandaşlarımız bir konut alırken yada kiralarken, fiyatının ucuz olmasına değil, kaliteye ve firmanın sürekliliğine bakmalıdır. Çünkü maalesef, günümüzde herkes müteahhitlik yapıyor. 

Müteahhitlik yasası olmalı Mersin'in gülen yüzünü daha da güzelleştiriyor 


-Müteahhitlik sektörünün sorunları sizce nelerdir? 

TÜİK verilerine göre direkt olarak 1.9; dolaylı olarak 4 milyon kişiyi istihdam eden ve resmi rakamlara göre 100 milyar lira yatırım yapan inşaat sektörümüz; ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Hala bir müteahhitlik mesleği yasasının olmaması, sektörümüzü derinden etkilemektedir. Mesleki standart ve çerçevelerin belirlendiği bir yasa, müteahhitlerin öncelikli beklentisidir. 

Özellikle de kentsel dönüşümün sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi için bunu yapacak insanların da belli kriterlere sahip olması gerekiyor. 'Sağlam ve güvenilir yapılar oluşturulması' için devletimizin gösterdiği kararlılığın sonucu olarak; inşaatlarda çalışan işçilerin mesleki eğitim ve sertifika aldığı bir dönemi yaşarken; isteyen herkesin müteahhitlik mesleğini yapabiliyor olmasının da önüne geçilmesini önemle talep ediyoruz. Durum öyle vahim bir noktaya ulaştı ki; özel sektörde 'belgesiz' çalışan 200 bin müteahhit var ve bu rakam 27 AB ülkesindeki toplam müteahhit sayısından daha fazla...  


Şevket Çoşkun-Habertürk Güneyli


Geri Dön