Sektörel

İnşaat sektöründe çalışan sayısı 99 ayın zirvesini gördü! Kentsel dönüşüm sektörü hareketlendirdi!

İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı mayısta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 artarak 1 milyon 823 bin 929'a yükseldi. İşte sektör temsilcilerinin konu ile ilgili değerlendirmeleri...

İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı, mayıs ayı itibarıyla 1 milyon 824 bin kişiye yaklaşırken, bu rakam son 99 ayın zirvesi şeklinde kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı mayısta yıllık bazda yüzde 4,3 yükselişle 15 milyon 669 bin 792 kişiye çıktı.

Sektörler bazında bakıldığında en yüksek artışlardan birisi inşaatta kaydedildi. İnşaat sektöründeki ücretli çalışan sayısı mayısta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 artarak 1 milyon 823 bin 929'a yükseldi. 

Bu yükselişle, inşaat sektöründe son 99 ayın en yüksek ücretli çalışan sayısı görülürken, tüm zamanların en yüksek ikinci rakamı kaydedildi. Sektörün rekoru Ekim 2017 tarihinde 1 milyon 833 bin 340 kişi olarak gerçekleşmişti. 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve başta deprem bölgesi olacak şekilde tüm ülkede hareketlilik yaşandığının altını çizdi. 

Neşecan Çekici, "Bir süredir inşaat faaliyetlerinde hareketliliğin başladığını görüyorduk, faaliyetlerdeki yükseliş verilere de yansımaya başladı. Hareketliliğin başladığını görmek 250 alt sektörün beslenmesi kapsamında da sevindirici. İhtiyaç kaynaklı bir hareketlilik denilebilir" açıklamasında bulundu. 

Avrupa'nın en büyük konut pazarı olan Türkiye'de evlilik, boşanma, tayin ve yurt dışındaki Türk vatandaşları kaynaklı ciddi talep olduğuna vurgu yapan Çekici, "Bu talep, senelik 800 binden fazla konut üretimini ilgilendiriyor. Piyasa son 2 yıldır durgundu. GYODER olarak iş gücü raporu hazırlıyoruz. Orada da bu konuları analiz etmiş olacağız" dedi. 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Şişik de inşaatın, Türkiye'nin lokomotif sektörü olmayı sürdürdüğünü dile getirdi ve "İnşaat dediğimiz zaman akıllara hemen gayrimenkul gelse de alt ve üstyapı işlerinde de yoğunluk bulunuyor. Bu alandaki hareketlilik de istihdamı yükseltiyor. Deprem bölgesindeki yeni konut ve yol projelerinin yanı sıra alt ve üstyapı projelerinin de çalışan sayısındaki yükselişte etkisi var" açıklamasını yaptı. 

Sektördeki kalifiye eleman sorununa da dikkat çeken Şişik, "Eleman bulmakta ciddi sorunlar yaşıyoruz. Günlük 3 bin TL'ye kadar yevmiye vermemize rağmen ne yazık ki usta bulmakta zorlanıyoruz. Bazen kalifiye işi yapacak kişi için 3 ay beklemek zorunda kalıyoruz" dedi. 

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de bu yükselişin nedeninin deprem bölgesindeki inşaat üretimi olduğuna dikkat çekerek, "Ayrıca, artan maliyetlerden daha fazla etkilenmek istemeyen şirketlerin başladıkları projelere hız vermesinin de etkili olduğunu düşünüyorum" diye konnuştu. 

Mayıs ayı itibarıyla ulaşılan rakamın tüm zamanların en yüksek ikinci verisi şeklinde kaydedildiğini aktaran Özgün, "Yeni projelerin de başlamasıyla açıklanacak yeni rakamlarla beraber inşaat sektöründeki istihdam rakamında rekor kırılacaktır. Son dönemde kredi oranları artmış ve konuta ulaşım zorlaşmış olsa da hala güçlü talep var. Bu güçlü talep sebebiyle yeni arzlar olacaktır" şeklinde konuştu. 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da Türkiye'de büyüme ve istihdam açısından önemli konuma sahip inşaat sektörünün ve inşaata bağlı alt sektörlerin Türk ekonomisinin en önemli kaldıraçları olduğunun altını çizdi ve "Resmi veriler de 'rekor seviye' olarak nitelendirebileceğimiz 1 milyon 824 bine yakın inşaat sektörü çalışanı olduğunu bize gösteriyor. İnşaat sektörü uzun yıllar boyunca hem üretim hem de istihdam bakımından ülkemizin lokomotif sektörü olmayı sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.  

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır da Mayıs 2024'te inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 182 bin kişi arttığına ve bu artışın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Bu rakamların, inşaatın Türkiye ekonomisindeki önemini artırdığını aktaran Bahadır, "Deprem bölgesindeki inşaat yoğunluğu ve kentsel dönüşüm hareketinin de istihdam yükselişine sebep olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz istihdama katkı sağlamaya devam edecek" dedi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito bedeli kira sayılamaz, kiradan düşülemez!

İzmir Karabağlar'daki 750 TOKİ konutuna CHP engeli! AK Parti'li Hüseyin Uzun: İtirazlardan vazgeçin!

Ev sahipleri kiracılardan maaş bordrosu ve sabıka kaydı istiyor! Bu talepler yasal mı?

İzmir'e çarpıcı deprem uyarısı: En çok etkilenecek ilçeler tek tek açıklandı! Deniz kentin içine yürüyecek!