27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe derin kriz: 2 bin TL'ye işçi yok, ithal işçi getirilebilir! 

İnşaat sektöründe derin kriz: 2 bin TL'ye işçi yok, ithal işçi getirilebilir! 

Türkiye'de inşaatlarda çalışacak işçi sorunu patlak verdi. Sektör temsilcileri eleman sıkıntısının depremlerinin ardından arttığını belirtti. Yine sektör temsilcileri böyle giderse yurt dışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacaklarını belirtti...



İnşaatta çalışacak işçi bulmakta zorlanan sektör temsilcileri ithal işçi formülünü masaya yatırdı. Türkiye'de inşaatlarda çalışacak işçi sorunu patlak verdi. Sektör temsilcileri eleman sıkıntısının depremlerinin ardından arttığını belirtti. Yine sektör temsilcileri böyle giderse yurt dışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacaklarını belirtti

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan MÜFED yöneticilerinden İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici “Eleman sıkıntısı 6 Şubat depremlerinin ardından arttı. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız" diye ifade etti.

6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgede başlayan konut hamlesi dolayısıyla personel bulma sorunu patlak verdi. İzmir’de sektörde kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri 1.500 lirayı buluyor. Bunun yanı sıra, sektörde yeni jenerasyonun yer almaması nedeniyle usta ve yardımcı eleman sıkıntısı yaşanıyor.

Egedesonsöz’e açıklamalar yapan Okan Bildirici, “"Depremden sonra inşaatta kalifiye eleman sıkıntısı oluştu. Şu anda bir işçinin günlük maliyeti 2 bin lirayı buluyor. Buna rağmen eleman yok. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” dedi.

İnşaat sektöründe derin kriz: 2 bin TL ye işçi yok, ithal işçi getirilebilir! 

KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ

Sektörde uzun senelerdir usta yardımcıları gibi elemanları bulmakta zorlandıklarına dikkati çeken Bildirici, “Sektörde yaşanana eleman sıkıntısı sorununu iki şekilde değerlendirmek lazım" diye ifade etti.

Kalifiye eleman bulamadıkları gibi onların yanına yardımcı da bulmadığını söyleyen Bildirici, "Sektör aslında işgücü sıkıntısı çekiyor. Usta başlarının yanına yardımcı da bulmakta güçlük çekiyoruz" diye kaydetti.

Deprem bölgesinde ciddi bir işgücünün olduğunu söyleyen Bildirici, "Doğalın dışında bir durum gerçekleştiği için personeller bölgeye gitti. Bunun dışında Türk şirketlerinin de yurt dışı şantiyeleri de var. Sektörde yeni nesil ise yetişmiyor. Ciddi rakamlar teklif etsek de bulamıyoruz. 20 kişinin yaptığı işi 8 kişi ile yapıyoruz" dedi.

İzmir’de günlük rakamlar 1500 lirayı buldu. Bunun yanında maliyetleri ile birlikte işverene 2 bin lirayı buluyor” ifadelerine yer verdi.

FİYAT ARTIŞI KALICI ÇÖZÜM DEĞİL

Sektörde yaşanan işçi sıkıntısının 6 Şubat’taki depremlerinin ardından arttığını ifade eden Bildirici, “Kalifiye eleman yetiştirmek için, Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MEB’e bağlı Halk Eğitim Müdürlükleri, TOBB gibi odalarla çalışmalar yürütmek için temaslarda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

"Fiyatları yükselttiğinizde bir nebze olsa geliyorlar ancak bunlar geçici çözümler" diye ifade eden Bildirici," Fiyat yükseltmek, daha çok ücret vermek, sürdürülebilir değil. Kalıcı bir çözüm bulmak için çalışıyoruz" dedi.

ELEMAN SIKINTISI HAD SAFHAYA ÇIKACAK

İnşaat sektörü eskisi kadar hızlandığında eleman sıkıntısı had safhaya çıkacağına dikkati çeken Bildirici, "Acil çözüm bulunması gerekiyor. Acil çözüm bulunmazsa, Avrupa ülkeleri gibi işgücü ithalatı gerçekleştirmek zorunda kalabiliriz. Bunun da ülkeler arası anlaşmalarla kısıtlı ve kontrollü olması gerekiyor.  Ülkemiz inşaat işgücü alanında yetenekli ve işgücü potansiyeli fazla ancak doğru yönlendirilmesi gerekiyor" diyerek sözlerine son verdi.

Ankara Büyükşehir, özel halk otobüslerine gelir desteği verecek! Ücretsiz yolcular için 4, abonman yolcular için 2 TL! 

Yurt dışından telefon alanlar dikkat! Yurt dışından telefon alma dönemi bitiyor mu?

Dededen miras kalan köy evlerine yıkım kararı! Köylüler ayaklandı!


Geri Dön