22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhaya çıktı! 100 bin TL maaşla bile eleman bulunamıyor!

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhaya çıktı! 100 bin TL maaşla bile eleman bulunamıyor!

Verilen yüksek maaşlara rağmen inşaat ve sanayi sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı had safhaya çıktı. Maaşlar 100 bin TL ile zirveye çıkmasına rağmen eleman bulunamıyor.




İşçi bulmada yaşanan zorluklar hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve inşaatta maaşlar 100 bin TL ile zirveye çıkmasına rağmen yaşanan eleman sıkıntısı da giderek artıyor. Maaşlar 100 bin TL ile zirveye yükselmesine rağmen sanayi ve inşaat sektöründe eleman sıkıntısı resmen had safhaya çıktı.

100 BİN TL MAAŞA İŞÇİ BULUNAMIYOR

Son 14 çeyrektir kesintisiz olarak büyüyen Türkiye'de işsizlik 2024 yılının Şubat ayı itibarıyla yüzde 8.7 ile 2013 yılının mart ayından bu yana en düşük seviyelere geriledi. Senenin ilk çeyreğinde açık iş sayısı 625 bini aşarken, özellikle ara elaman sıkıntısı da had safhaya çıktı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre sanayiciler eleman bulamamaktan dert yanarken, bazı sektörlerde aylık maaşlar astronomik seviyeye yükseldi.

Sanayi ve inşaat sektörleri başta olacak şekilde özellikle kaynakçı bulunamaması, işleri de durma noktasına getirdi. Kaynakçı maaşları 100 bin TL'nin üstüne çıkarken, aynı sektörde çalışan mühendislerin maaşı 50-60 bin TL. Torna ustasının maaşı ise 70 bin TL'ye yükseldi.

İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhaya çıktı! 100 bin TL maaşla bile eleman bulunamıyor!

YEVMİYE 3 BİN 500 TL

Sabah gazetesinden Barış Ergin imzalı habere göre asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem felaketinden sonra inşaat sektöründe de büyük bir istihdam açığı gözlenirken, söz konusu bu durum rakamlara da yansıdı. Sektördeki istihdam sayısı 6 sene önceki seviyelerin altına inerek 1.5 milyona kadar inerken, kepçe ve vinç operatörlerinin maaşları da 120 bin TL'ye çıkarak, mühendisleri geçti. İnşaat sektöründe günlük yevmiyeler, özellikle deprem bölgesindeki büyük talebin de etkileriyle 3 bin 500 TL'ye kadar çıktı. Ülkemizdeki mavi yaka maaşları pek çok sektörde beyaz yakayı aşarken özellikle nitelikli alanlarda rekabet globale de taşınmış durumda ve global işçi rekabeti artık tamamen dolarla ölçülüyor.


ÜCRETLER ZİRVEYE ÇIKTI

Konu ile ilgili açıklama yapan sanayiciler tarihin en yüksek dolar bazlı fiyatlamanın yaşandığını belirtiyor. Fabrikada ortalama mavi yaka maaşları 60 ile 90 bin TL'ye kadar çıktı. Elektrik şefi, kaynak ustası, kalıpçının aylık kazancı 100-150 bin TL'ye kadar yükseldi. Vinç operatörü en az 150 bin Türk Lirası istiyor. İnşaat işçilerinin maaşları ustalarda 60 bin TL'ye kadar çıkıyor. Maaşlar mesailer ile beraber aylık 70-80 bin TL'yi buluyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Dolar bazında tarihteki en yüksek maaşları verir duruma geldik" derken AYSAD Başkanı Sait Salıcı da, "Burada da konut bulma sıkıntısı var. Mesela Türk Cumhuriyetleri'den 7-8 kişi getiriyor fakat bu kadar kişiye kimse konut kiralamadığı için çalışanları için konut satın alan sanayici bile var" dedi. Bu sene rekor kırması beklenen turizm sektöründe de istihdam krizine karşı büyük bir yarış hakim" dedi.


ELEMAN BULAMIYORUZ

ED Fuarcılık tarafından düzenlenen  İzmir  Boat Show Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı'nda konuşan ve Türkiye'de üretilen her iki yattan birinin ihraç edildiğini belirten Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu, "Gemi, yat ve tekne üretimi tarafında kalifiye eleman bulma problemi de yaşanıyor. Şu anda başlangıç pozisyonu için bir mühendisin aldığı maaş 50 bin TL'den başlıyor. Usta maaşları 60-70 bin TL'den başlarken, iyi bir kaynakçının maaşı ise 100 bin TL'yi geçiyor" diye konuştu. ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Emel Yılmaz da Türkiye'nin şu anda üretimde dünyada ilk 3 ülke arasında yer aldığının altını çizdi.

Gayrimenkul uzmanından 18-25 yaş arası gençlere tavsiye: iPhone parasına bir sürü arazi var, korkmayın alın!

İzmir’de dönüşüm fiyaskosu! Dev proje yılan hikayesine döndü!

Hazine ve Maliye Bakanlığı sahada! Gayrimenkul sahipleri denetleniyor! Kira gelirini beyan etmeyen yandı! 


Geri Dön