İnşaat sektöründe ihracat rekoru bekleniyor! TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim projesi sektörü besleyecek!
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemelerinde 2022 ihracatının 35 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini açıkladı. İşte ayrıntılar...
Birim fiyatlar düşüyor
Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemeleri ihracatında kilogram başına düşen ihracat birim fiyatının Ağustos ayında, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 20,8 artarak 0,58 dolara yükseldiğini dile getirdi ve pandemi, savaş ve artan maliyetler sebebiyle yükselen fiyatların resesyon endişeleriyle temmuzdan itibaren gerileme eğiliminde olduğunun, düşüşlerin etkisinin yılın son aylarında yansımasının olacağının altını çizdi.
Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin yeni pazarlardaki talebi karşılayacak potansiyeli olduğunu dile getiren Küçükoğlu, değişen küresel dengelerle beraber pazarlarda da değişimler yaşandığına, yakaladıkları ivmeyle sürdürülebilir büyümelerini güçlendirmek ve fırsatları değerlendirmek istediklerine dikkat çekti.
Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika pazarlarında potansiyel var
Tayfun Küçükoğlu, Avrupa'daki rekabet gücünü koruyarak buradaki etkinliklerini artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı ve "Burada Yeşil Mutabakat'a uyum ve AR-GE faaliyetleri önem kazanıyor. Sektörümüzün bu alanlarda gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Öte yandan Ukrayna'nın yeniden yapılanması söz konusu olacak. Burada ciddi bir potansiyel bulunuyor" açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin konumu itibarıyla önemli avantajlara sahip olduğunu aktaran Küçükoğlu, "Biz de üretim gücümüzle bu avantajları ülkemize en büyük yararı getirecek şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. 2021 yılı verilerine göre değer olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler İsrail, ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve Irak olarak sıralandı" dedi ve Orta Doğu, Türki Cumhuriyetleri ve Afrika pazarlarında potansiyel olduğunu söyledi.
Türkiye İMSAD Başkanı Küçükoğlu, bu sene iç piyasada yaşanan talep düşüklüğü sebebiyle üretimde belirgin bir artış yaşanmadığının, savaş ve enerji maliyetleri sebebiyle dış talepte de yavaşlamanın belirginleşmeye başladığının altını çizdi.
Küçükoğlu, inşaat malzemeleri sanayisinde bazı önemli ham madde girdilerini ithal etmek durumunda kaldıklarına, madencilik faaliyetlerinin yükselmesiyle bu ham maddelerin bir kısmını ithal etmekten vazgeçebileceklerine dikkat çekti.
Küresel salgının ve Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği olağanüstü koşullarla beraber, emtia fiyatları ve temininde görülmemiş değişiklikler, zorluklar ve değişim yaşandığını aktaran Küçükoğlu, hızlı ve radikal değişimler sebebiyle geleceği, hatta yarını, görmekte zorlandıklarına vurgu yaptı.
"Diğer taraftan pandemi sürecinde ülkemizin artan önemi, büyük potansiyeli ve güçlü geleceğine çok inanıyoruz" diyen Küçükoğlu, gelecek ile ilgili tehditler, fırsatlar, belirsizlikler, baş döndürücü değişimler ve güçlü gelişim beklentileri olduğunu aktardı.
İlk Evim İlk İş Yerim projesi inşaat malzemesi sektörüne katkıda bulunacak
Tayfun Küçükoğlu, İlk Evim İlk İş Yerim projesi ile 5 senelik süreçte 500 bin sosyal konutun, 250 bin konut amaçlı arsanın ve 50 bin iş yerinin arzının planlandığını anımsattı ve "Bu proje, ülkemiz ekonomisinin de sektörümüzün de büyümesine katkı sağlayacaktır. Bildiğiniz üzere ülke ekonomisinin ve sanayisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat; demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 250 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.
Projenin getireceği hareketliliğin enflasyon üzerinde de etkileri olacağının altını çizen Küçükoğlu, "Orta vadede konut fiyatlarına denge getirecektir ancak kısa vadede fiyatlara etkisini görmek için biraz daha zamana ihtiyaç olacaktır" açıklamasında bulundu.
Türkiye genelindeki riskli yapıların dönüşümü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tayfun Küçükoğlu, "Bu bir bina dönüşümü olarak görülmemeli. 20-30 yıl sonra tekrar dönüştürülecek yapılar değil, 100 yıllık yapılar inşa edilmesi anlayışını benimsemeliyiz" dedi ve kentsel dönüşümün, yenileme ve güçlendirme seçenekleriyle beraber değerlendirilmesinin ve binanın tamamen yıkılıp yeniden yapılmaya mı, güçlendirmeye mi ihtiyacı olduğunun teşhis edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
Konut fiyatındaki sert yükseliş yabancıyı da vazgeçirdi
İmar barışında şok gelişme! İmar affı bekleyenler hemen bakın! İmar affı çıkacak mı?
Arsa almak isteyenlere belediyeden büyük fırsat! 3 taksitle KDV'den muaf arsa satılacak! Kaçırmayın!