28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe ithal işçi krizi: 'Amaç işçileri birbirine kırdırmak'!

İnşaat sektöründe ithal işçi krizi: 'Amaç işçileri birbirine kırdırmak'!

Türkiye'de inşaat projelerinde çalışacak işçi bulmak neredeyse imkansız bir hal aldı. Bu soruna çözüm bulmak isteyen sektör temsilcileri ithal işçi tavsiyesinde bulunurken Dev Yapı-İş'in sert yanıt gecikmedi.



Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremler 11 kentte büyük bir yıkıma neden oldu. Konutlarından olan vatandaşlar için harekete geçen hükümet, inşaat çalışmalarını deprem bölgesinde yoğunlaştırdı. 

Böylece bölgede başlayan konut hamlesi dolayısıyla inşaat sektöründe çalışacak personel bulma sorunu arttığı sektör yetkilileri tarafından bildirilmişti. Öyle ki yetkililer ithal işçi tavsiyesinde bulunmuştu.

Egedesonsöz'de yer alan habere göre Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda işsizliğin hat safhada olduğunu anımsatarak işçi bulunamamasının ifade edilmesinin gerçekçi olmadığını aktardı.

Başkan Karabulut, “Köle arıyorlar. Sadece ücret meselesi değil, barınma meselesi orada çalışıp çalışmamayı etkileyen faktörlerdir" diye belirtti.

İşçinin sigortasını eksik yatıranların olduğunu ve ücreti yüksek gösterip düşük ödeyenlerin de olduğuna dikkati çeken Karabulut, inşaat işçisi de artık bu duruma uyandığını söyledi.

İşçilerin haklarının farkında- ve burada çalışmak zorunda olmadıklarının altını çizen Karabulut, "Yevmiyesi 800 liraya çalışanlar var. Yurtdışına giden işçiler var, gideceklerine ülkemizde çalışırlar. Bin 500 dolara gidiyorlar yaklaşık aynı paraya tekabül ediyor fakat burada sosyal haklarını ve mesai paralarını vermiyorlar. Köle gibi sabahtan akşama kadar bin 500 liraya çalıştırmayı bekliyorlarsa işçi artık çalışmaz. Artık eskisi gibi değil" diye ifadelerde bulundu.

İnşaat sektöründe ithal işçi krizi: Amaç işçileri birbirine kırdırmak !

AMAÇ İŞÇİYİ BİRBİRİNE KIRDIRMAK

İthal iş gücü formülü hakkında da konuşan Karabulut göçmen işçiyi daha düşük ücretlere çalıştırmak istediklerini ve onun planlamasını yapıldığına vurgu yaparak, "İşçileri birbirine kırdırmanın zeminini hazırlıyorlar" dedi. 

"Hiçbir iş güvenliği kuralının geçerli olmadığı şantiyelerde isterse 2 bin liraya ücret olsun, neden çalışsın?" diyen Karabulut ölümle burun buruna çalışıyorlar ondan dolayı da gitmediklerini söyledi.

İthal işçi diyenlerin işçi haklarını kısıtlamaya yönelik planlamalarının olduğunu söyleyen Karabulut "Deprem bölgesine on binlerce işçinin çalışmaya gittiği doğru. Firmada yoğunluk varken diğerlerinde eksiklik oluyor, hangisi daha yüksek yevmiye veriyorsa ona gidiliyordur" dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan 12 yıl önceki Van depremini hatırlattı: Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı

İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor


Geri Dön