17 / 05 / 2024

İnşaat sektöründeki durgunluk çelik üretimini etkiledi!

İnşaat sektöründeki durgunluk çelik üretimini etkiledi!

Türkiye'nin ham çelik üretimi, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 artış ile 28 milyon ton olduğu belirtildi. 



Türkiye'nin ham çelik üretimi, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 0,9 artarak 28 milyon ton olarak gerçekleşti. Üretimdeki yavaşlamada, inşaat sektöründe kullanılan uzun ürünlerin tüketimindeki azalış önemli rol oynadı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan yılın ilk yarısında çelik üretiminde artış yaşandığını, ikinci yarının başından itibaren ise üretimde duraklama gözlendiğini dile getirdi. 

Eylül ayında üretimin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 azaldığını dile getiren Yayan, bu gelişmenin etkisiyle yılın 9 ayındaki üretimin yıllık bazda yüzde 0,9 artışla sınırlı kaldığını söyledi. 

İnşaat sektöründe yaşanan duraklamanın bu sektöre yönelik çelik üretimini de etkilediğini ifade eden Yayan, sözlerine şöyle devam etti:

"Devlet, altyapı yatırımlarını önemli ölçüde durdurdu. Müteahhitler, yeni bina inşa etmek yerine mevcut stoklarını satmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla inşaat sektöründe hareketliliği sağlayabilmek için kredi politikalarının gözden geçirilmesine ve geleceğe yönelik uzun vadeli birtakım işlemler yapılmasına ihtiyaç var."

İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğun çelik sektöründe yarattığı açığı kapatmak için ihracata yönelindiğini dile getiren Yayan, bu nedenle ihracatın eylül ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 87,2 artışla 2,1 milyon tona, değer bazında da yüzde 76,3 artarak 1,6 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Kış aylarında inşaat faaliyetlerinin yavaşlaması nedeniyle çelik üretimindeki iyileşmenin zaman alabileceğini de sözlerine ekleyen Yayan, "Durumun daha da kötüleşmesini beklemiyoruz." dedi. 

Çelik ihracatı 10 ayda 12 milyar doları aştı!


Geri Dön