23 / 12 / 2024

İnşaat sektöründeki 'sınıflandırma' yöntemi mühendislerin önüne taş koyuyor! Yönetmelik yeniden düzenlenmeli

İnşaat sektöründeki 'sınıflandırma' yöntemi mühendislerin önüne taş koyuyor! Yönetmelik yeniden düzenlenmeli

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması, metrekaresine ve niteliğine göre inşaatların teknik ve maddi yeterliliğe sahip müteahhitler tarafından yapılabilmesini sağlamak için 2019 yılında yürürlüğe girdi. Fakat bu sistemin, mühendis ve mimarların önünü kestiği ortaya çıktı.



İnşaat Mühensisi Atakan Bakılan,  2019 yılında yürürlülüğe giren, 'Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması', yönetmeliği ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakılan, metrekaresi ve niteliğine göre inşaatların teknik ve maddi yeterliliğe sahip müteahhitler tarafından yapılabilmesini sağlamak için yürürürlüğe giren bu yönetmelikte ilginç bir durum olduğunu söyledi.

Atakan Bakılan, sosyal medya hesabından, maddi ve teknik yeterlilik aranmaksızın herhangi bir kişi H grubuna girdiğini ve 2000 metrekareden sınırsız sayıda inşaat yapabildiğini söyledi. Fakat maddi gücü olan 8 yıl tecrübeli bir inşaat mühendisinin ise 2500 metrekarelik bir tane bile inşaat yapamadığını belirtti.

Bakılan, söz konusu yönetmeliğin adeta inşaat mühendilerinin önüne taş koyduğunu belirterek ''yeniden düzenlenmesi gerekiyor' dedi. İşte Bakılan'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptğı o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Atakan Bakılan @atakanbakilan
Müteahhit sınıflandırmalarında çok ilginç bir durum var. Maddi ve teknik yeterlilik aranmaksızın herhangi bir kişi H grubuna giriyor ve 2000m2’den sınırsız sayıda inşaat yapabiliyor. Maddi gücü olan 8 yıl tecrübeli bir inşaat mühendisi 2500m2’lik 1 tane bile inşaat yapamıyor⁉️

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması, m2’sine ve niteliğine göre inşaatların teknik ve maddi yeterliliğe sahip müteahhitler tarafından yapılabilmesini sağlamak için 2019 yılında yürürlülüğe girdi. Fakat hiçbir yeterlilik aranmayan giriş sınıfı olan “H” grubu ile 3-B sınıfına sahip 2000 m2 inşaat yapılabiliyor, hem de sınırsız sayıda. Ülkemizde yapılan inşaatların büyük çoğunluğu da bu sınıfa giriyor.

Farklı parsellerde bulunduğu sınıfta sınırsız sayıda inşaat yapılabilmesine müsaade eden yönetmelik aynı parselde maddi yetersizlik sebebiyle ruhsat alınmasına müsaade etmiyor, halbuki arada bir fark yok yapılacak yapıların niteliği ve sermaye ihtiyacı aynı. 

Tecrübeli mühendis ve mimarlar ise 2000 m2’nin üzerindeki işleri hiç yapamıyor. Ancak 9 yıl tecrübeli bir mühendis bu sınırı geçebiliyor ama en fazla 3600 m2 (3-B) inşaat yapabiliyor. 

Bu sınıflandırmaların teknik ve maddi yeterlilikleri daha fazla göz önünde bulunduracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

İnşaat demir fiyatları resmen fırladı! 1 ton demirin fiyatı ne kadar oldu? 

İnşaat malzemesi fiyatlarındaki artış kentsel dönüşümü vurdu!

Geri Dön