19 / 05 / 2024

İnşaat sektöründen destek talebi: Sektör büyüyor ancak kayıplar telafi edilemiyor! 

İnşaat sektöründen destek talebi: Sektör büyüyor ancak kayıplar telafi edilemiyor! 

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayınlanan inşaat sektörü analizi raporuna göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde sektörün yüzde 7,8 oranında büyüme kaydettiği belirtildi. Ancak inşaatçılar destek taleplerini yineledi. İşte ayrıntılar...



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından, Türkiye'nin inşaat sektörü üzerine odaklanan en kapsamlı analizlerinden biri olan "2024 Yılının İlk Çeyreğine İlişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu" açıklandı. Söz konusu raporda, sektörün geçmiş dönemde yaşadığı zorluklar ve 2023 yılındaki performansı ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. 

2024 Yılının İlk Çeyreğine İlişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu'na göre; 2023 senesinin dördüncü çeyreğindeki yüzde 10,8'lik büyüme, özellikle deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarının etkisiyle yaşandı. 

İnşaat sektöründen destek talebi: Sektör büyüyor ancak kayıplar telafi edilemiyor! 

İNŞAATTAKİ BÜYÜME GAYRİMENKULÜ SOLLADI 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; inşat sektörünü irdeleyen raporda, 2023 senesinde ilk çeyrek yüzde 5,3, ikinci çeyrek yüzde 7,2 ve üçüncü çeyrek yüzde 7,8 büyüme oranlarına güncellenerek, sektörün genel performansı daha ayrıntılı olarak değerlendirildi. 

Bu revizyonlar neticesinde inşaat sektörünün genel ekonominin üzerinde yüzde 7,8 oranında büyüme kaydettiğine dikkat çekildi. 

Ayrıca, raporda gayrimenkul sektörünün ise 2023'te yüzde 2,7'lik bir büyüme kaydettiği ifade edildi. Bu rakama bakıldığında, inşaat sektörü ile kıyaslandığında daha yavaş bir büyüme trendi sergilediğinin altı çizildi.

İnşaat sektöründen destek talebi: Sektör büyüyor ancak kayıplar telafi edilemiyor! 

SEKTÖRE DESTEK ŞART

Perlanest Gayrimenkul Kurucu Ortağı Birsen Engin, inşaat sektöründeki büyüme trendi ile ilgili açıklamalarda bulundu ve bu gelişmenin olumlu olduğuna fakat sektördeki zorlukların devam ettiğine vurgu yaptı. 

Engin, konuya ilişkin açıklamasında "İnşaat sektöründe yaşanan büyüme, sektörün yeniden canlanması adına önemli bir adım. Fakat, bu büyüme oranının daralmanın tamamını telafi etmediğini görüyoruz" ifadelerini kullandı ve sektörde karşı karşıya kalınan sorunların, yapısal reformlar ve sektöre yönelik desteklerle aşılması gerektiğini dile getirdi. 

Engin, ayrıca, inşaat sektöründeki büyümenin sürmesi ve sektörün daha sağlam bir temel üzerine oturması için hükümetin ve ilgili kurumların sektöre desteklerini artırmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bununla beraber sürdürülebilirlik, kalite ve yenilikçilik gibi unsurların da sektörün geleceği için önemli olduğuna dikkat çekerek açıklamasını tamamladı. 

Ev sahibi kiracı kavgasında hangi taraf haklı? 

Tebernüş Kireçci'den yabancıya gayrimenkul satışına sert tepki! Nasıl bir akıl tutulması yaşıyoruz?

Türklerin Miami'deki emlak yatırımları katlandı: Düşük emlak vergisi ve Amerikan vizesiz ev sahibi olma imkanı!

 


Geri Dön