28 / 04 / 2024

İnşaat sektörünün gözü düşük faizli kredide! Kredi muslukları açılırsa sektör canlanacak!

İnşaat sektörünün gözü düşük faizli kredide! Kredi muslukları açılırsa sektör canlanacak!

Konut satışlarının geçtiğimiz seneye göre yüzde 50 düştüğünü dile getiren Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkanı sunulması ve KDV oranlarında düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.



Yaptığı açıklamada konut satışlarının geçtiğimiz seneye göre yüzde 50 düştüğünü kaydeden Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkanı sunulması ve KDV oranlarında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Yaptığı açıklamada yeni konut almak isteyenlerin uzun vadeli kredi bulmakta zorlandığı için taleplerde bir düşüş yaşandığına değinen Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, sektördeki arz talep dengesinin yeniden kurulması için kredi konusunun çözülmesinin önemiyle ilgili de bazı detaylara değindi.

Açıklamasında son zamanlarda sık sık gündeme gelen ve artan girdi maliyetleri ve satışlardaki düşüşün sektörde yüzde 70'e varan bir daralmaya sebep olduğuna değinen Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, konut kredilerinin düşürülmesi ve konut almak isteyenlerin bu kredilere ulaşmasının şu anki sektörün canlanması için çok önemli olduğunu söyledi.

Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü açıklamasında son 10 senede müteahhitlerin sayısının artan enflasyon girdi maliyetleri gibi sebeplerle yüzde 70 oranında daraldığını kaydederek, "Demir, çimento cam seramik ve diğer ürünlerin fiyatlarında 10 kata ulaşan artışlar yaşandı. Ayrıca bunun dışında enerji personel ve diğer giderlerin de artışı müteahhitlerin yeni konut üretememesine sebep oldu. İnşaat sektöre, 300'e yakın farklı iş kolunu besleyen ve önemli istihdam sağlayan bir sektör olarak biliniyor. Bu durağanlık ekonomiye de olumsuz olarak yaşadı. İstihdam oranı da düştü. Durum böyle olunca insanlar farklı sektörlere yöneldi bu işte deneyimli ustalar da yurtdışındaki bazı şantiyelere gitti. Geri kalan ustalar ve işçiler ise deprem bölgesinde istihdam ediliyor. Günlüğü 2 bin liraya çalıştıracak usta bulamaz olduk” dedi.

İnşaat sektörünün gözü düşük faizli kredide! Kredi muslukları açılırsa sektör canlanacak!

UZUN VADELİ DÜŞÜK FAİZ BEKLENTİSİ


Yaptığı açıklamalarda son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe binlerce kişinin istihdam edildiğini ve ekonomi için önemli bir itici güç olduğuna değinen Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü  “Ben İZTO 67. İnşaat Komitesinde görev yapıyorum ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkan yardımcısı olarak çalışıyorum. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe yaşadığımız bazı sorunları ve çözüm önerilerini bakanlığın kurumlara göndermiş olduğu beklenti anketlerinde de ifade ediyoruz. Uygun fiyatlı konut üretimi yapabilmesi için devletimizden beklentimiz, kentin çeperlerinde kalan, altyapı imkanı ve kamusal hizmetlere yakın, kayalık ya da eğimli arazi olmasından kaynaklı tarıma elverişli olmayan ama tapu kayıtlarında tarla ya da tarımsal alan şeklinde belirtilen arazilerin imar planları yapılıp belirli koşullarla sektöre tahsis edilmesi. Böylece uygun fiyatlı konut üretimini de gerçekleştirerek devletimizin üzerinden bu büyük yükü bizler sektörün gerçek aktörleri sırtlamış oluruz” dedi.

Açıklamasında diğer girdi maliyetlerinde de sektör olarak bazı sıkıntıların yaşandığına değinen Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Öncü, “Malzeme temini ve fiyatları konusunda da bazı olumsuzluklar yaşıyoruz. Tapu harçlarının indirilmesi, KDV'nin 150 metrekare altında olan konutlar için yüzde 1'e çekilmesini istiyoruz. Hükümetimiz bu yılın Eylül ayı içinde ilk ev almak isteyenlere yönelik bir kampanyayı açıklayacağını müjdeledi. İlk konut almak isteyenlerin dışında vatandaşlara da uygun koşullu uzun vadeli kredi imkanları sağlanması gerekiyor. Bizler yatırım yapmaya ve istihdam yaratmayı sürdürmek istiyoruz. Konut satışlarında ve konut sahibi ve kiracı arasında yaşanan sıkıntıların da bu şekilde düzelebileceğini düşünüyorum” dedi.

Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Zorunlu arabuluculuk uygulamasının ilk gününde 438 başvuru yapıldı!

TOKİ'den Antalyalılara Eylül 2023 müjdesi geldi! Son dakika!

Altın fiyatlarında sürpriz gelişme! Rüzgar tersine döndü! 2 Eylül Cumartesi canlı altın fiyatları


Geri Dön