02 / 05 / 2024

İnşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma bekleniyor!

İnşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma bekleniyor!

AK Parti’yi tekrar tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından piyasalar, aylardır süren istikrarsızlığın izlerini sildi Dolar, 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.



TL, Dolar’a karşı yüzde 5 değerlendi. Euro düşüşe geçti. Altın dibe vururken, Borsa yükseldi Ak Parti'nin 13 yıllık tek parti iktidarı ile "siyasi belirsizlik" kavramını silen piyasalar, Haziran seçimlerinin ardından 5 ay boyunca yaşanan kabustan 1 Kasım seçimleri ile uyandı. AK Parti'yi tekrar tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçları Türkiye piyasalarında adeta bayram havası estirdi. Borsa İstanbul dünyanın en fazla yükselen borsası olurken, TL de dolara karşı en fazla değer kazanan para birimi oldu.  


TL destan yazdı 


Geçen haftanın son işlem gününde 2.9174 TL olan Dolar, seçim sonrası ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Dolar, gün içerisinde 2.7580 TL ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. TL, Dolar karşısında yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancına imza attı. Dolar gün içerisinde 2.80-2.81 bandında dengelenirken, TL Dolar karşısında dün yüzde 4 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu. Euro da gün içerisinde 4'ün üzerinde değer kaybederek 3.2069 TL'den 3.0621'e kadar geriledi.  


Müthiş gelir 


Dövizdeki düşüşün etkisiyle, 176.5 milyar Dolar döviz açık pozisyonu olan reel sektörün bir günlük kur farkı geliri yaklaşık 20 milyar TL oldu. Toplam döviz borcu 405.2 milyar Dolar olan Türkiye'nin, siyasi istikrarı sağlayan seçim sonuçlarıyla birlikte bir günlük kur geliri 45 milyar TL'ye ulaştı. Yeni seçim ihtimalinin ortadan kalkması, tahvil-bono piyasasına da yansıdı. Türkiye'nin 10 yıllık gösterge tahvilinin faizi yüzde 9.89'dan 9.22'ye, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 10.19'dan 9.60'a geriledi. 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen faizdeki düşüşün Türkiye'ye bir günlük katkısı yaklaşık 3.5 milyar TL'ye ulaştı 


ÇEYREK ALTIN 168 TL


TEK PARTİ ikdiranının Dolar'ı aşağı çekmesi altın fiyatlarına da yansıdı. Altının gram fiyatı 101.34 lira ile son iki buçuk ayın en düşük seviyesine, çeyrek altın ise 168 liraya geriledi. Dolardaki düşüş ve uluslararası piyasada altının ons fiyatının değer kaybetmesinin altının gram fiyatında sert düşüşlerin yaşanmasına neden olduğunu dile getiren analistler, altının gram fiyatının 102.3 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında kapanış yapılması durumunda 100 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor. AK Parti'nin 1 Kasım seçimleriyle yeniden tek başına iktidara gelmesi, piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, uzmanlar bu durumu yabancı yatırımcı için "iyi haber" olarak değerlendirdi. Türkiye'nin beş yıllık borcunu iflasa karşı siogrtalamanın maliyeti genel seçimlerde AK Parti'nin tek parti iktidarını kazanmasının ardından aylar süren belirsizliğin sona ermesine bağlı olarak keskin şekilde geriledi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) 24 baz puan düşüşle 229 baz puana inerek temmuz sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Türkiye'nin uluslararası piyasalarda işlem gören dolar cinsi tahvillerinin getirisi verim eğrisi genelinde düştü.


BANKA-İNŞAAT VE GYO HİSSELERİ ÖNE ÇIKACAK


AK PARTİ'NİN tek parti iktidarını kazanmasının ardından önümüzdeki dönemde özellikle banka, inşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma beklenirken, aracı kurumlar da hisse ağırlıkları ve tavsiyelerini bu yönde yeniden şekillendirmeye başladı. AK Parti'nin büyüme modelinde altyapı yatırımlarının önemli yer tutuyor olması ve bu yatırımlara verilen ağırlığın süreceği beklentisi inşaat ve gayrimenkul hisselerini desteklerken, bu hisselerin ayrıca, faizlerdeki düşüşten de bankalarla birlikte olumlu etkilenmesi bekleniyor. Bankalarda ise düşen faizlerin marjlarda iyileşme yaratacağı ve kurdaki gevşemenin aktif kalitesi ve sermaye yeterlilik rasyosu üzerindeki baskıları azaltacağı beklentisinin pozitif etki yaratması öngörülüyor. Dün de Emlak GYO yüzde 8.8, Akbank, Garanti, İş Bankası C, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Türk Hava Yolları hisseleri yüzde 8'in üzerinde değer kazandı.


REFORM DÖNEMİ


AK Parti'nin seçim zaferinden sonra ekonomide yeniden inşa dönemi başlayacak. Hükümetin, 4 yıllık perspektifle, "yeni ekonomi modeli" kapsamında bakanlıklar, üst kurullar, Ekonomik Konseyi, Para Politikası Kurulu yeniden yapılandıracak, mega projeleri takip sistemi kurulacak. Ekonomi bakanlıklarında vitrin yenilenecek. Ekonomide reformları ve kurumsal yapılanmayı üstlenecek tecrübeli kadrolara genç isimlerle takviye yapılacak.


PİYASALAR RAHATLADI  


Türkiye'yi 2023'e taşıyacak yeni ekonomi yönetimi ile yeni nesil reformlar hızlı bir şekilde yaşama geçirilecek. Ekonomik istikrar ve mali piyasalarda kontrolün devamı için uyumlu yönetim anlayışı ön plana çıkacak. Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK gibi kilit kurumlar da buna uygun hareket edecek. AK Parti listesindeki çok sayıda ekonomi kurmayı, bürokratı, iş dünyası temsilcisi milletvekili seçildi. AK Parti'nin mevcut ekonomi kurmaylarıyla beraber üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da aday gösterilmeyen eski bakanlar da Meclis'e girmeye hak kazandı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık milletvekili seçildi. Eski bakanlar Ali Babacan, Mehdi Eker, Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Nurettin Canikli ve Taner Yıldız da yeniden Meclis'e geldi. Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da milletvekili seçildi.  


VİTRİN YENİLENİYOR  


Ekonomi vitrininde yeni ve güçlü yüzler de yer alacak. AK Parti MKYK üyesi Berat Albayrak İstanbul, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı eski Maliye Müsteşarı Naci Ağbal Bayburt ve Borsa İstanbul eski Başkanı İbrahim Turhan İzmir'den Meclis'te yerini aldı. Bürokrat listesinden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk Sivas'tan, eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız Konya'dan, eski TSE Başkanı Hulusi Şentürk İstanbul'dan, akademisyen Vedat Bilgin Ankara'dan milletvekili oldu. AK Parti'nin milletvekili listesinde Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Galip Ensarioğlu, Eskişehir Ticaret Odası eski Başkanı Harun Karacan, TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk da yer alıyor.


MERKEZ VE ZİRVE 


Hükümet, "yeni ekonomi modeli" kapsamında önceliklerini de güncelledi. Faize değil üretime dayanan ve adaleti ön plana çıkaran bir model olacak. Ekonomik Sosyal Konsey, ekonominin nabzını tutan, yasal çalışmalar yapan bir yapıya kavuşturulacak. Cumhurbaşkanlığı çatısı altında oluşturulan ekonomi birimi de saha çalışmalarında rol alacak. Gelecek dört yıllık sürede Merkez Bankası yapısında da değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Finans istikrarının yanı sıra büyümeye duyarlı bir yapı oluşturulması hedefleniyor. Merkez Bankası ile devletin zirvesi yeni dönemde daha sık bir araya gelecek, sanayicilere daha fazla kredi desteğinin önünü açacak adımlar atılacak. Faiz politikası nedeniyle sıkça eleştirilen Para Politikası Kurulu'nun yapısında da değişiklik planlanıyor. Üretimden gelen yeni isimlerle güçlendirilmesi öngörülüyor. Bakanlıklarda yapısal değişikliklere de gidilecek. Örneğin, Ekonomi Bakanlığı iç ve dış ticaretin tek çatı altında toplanması ile güçlendirilecek. Aday olan bürokratların yerine vekaleten atamalar yapılırken önümüzdeki günlerde bürokrasi de yeniden şekillenecek. Yeni dönemde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın, Sanayi Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın da birleşebileceği belirtiliyor. 


Yeni Asır



Geri Dön