23 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat ve onarma işlerinde özel vergileme!

İnşaat ve onarma işlerinde özel vergileme!

Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde inşaat ve onarma işlerinde özel vergilendirme ile ilgili bir yazı paylaştı. İşte Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü yazısı...




Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde inşaat ve onarma işlerinde özel vergilendirme ile ilgili bir yazı paylaştı. İşte Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü yazısı...




2- Dekapaj Faaliyetlerine İlişkin İşlerden Bazılan Dekapaj faaliyeti sırasında yapılması muhtemel işlerin mahiyeti, aşağıda kısaca açıklanmıştır, a) İrtibat Yollan Açılan alanın üzerinden çıkan toprak, kaya ve diğer malzeme kazı alanının çevresinde gösterilen döküm sahasına taşınır, serilir, tesviye edilir. Nakil işleri için müteahhit, ancak kullanımına müsade edilen yollardan yararlanabilmekte, bu yollar yetersizse yahut hiç yoksa irtibat yolları kendisince yapılmakta, bu işler teklif birim fiyatının içinde değerlendirilmektedir. Döküm alanına uzanan bu yolların her mevsim açık kalacak şekilde bakımı da yine müteahhide aittir. 

Şükrü KIZILOT b) Çalışma Sahası Yollan Dekapaj alanlarının içinde yol yapımı bir zorunluluk olup bu yolların inşası da ayrı bir ücret talep edilmeksizin birim fiyat içinde değerlendirilerek müteahhit tarafından gerçekleştirilmektedir. 

c) Geçici Tesisler Müteahhit, Çalışma Bakanlığı talimatı ve iş mevzuuna uygun şekilde bütün personel için yıkanma yeri yatakhane ve yemekhane » de temin etmek durumundadır. Bunun dışında şantiye binası ve büro inşaa edilmektedir. d) Su Kanalı ve Set İnşası Müteahhit yağmur, kar ve yeraltı suları nedeniyle ocak içinde toplanan suyu tahliye etmek ve ocağı su basmaması için gerekli önlemleri alıp kanal ve set yapmak zorundadır. 

3- Dekapaj İşinin Yıllara Yaygın İnşaat İşi Olup Olmadığı Geçmiş dönemlerde bir kısım vergi mükellefleri dekapaj işlerinde elde ettikleri kar ve zararı genel kurallar içerisinde her yıl tespit edip beyan ederken, bazı mükellefler bu işlerden elde ettikleri kar ve zararın tamamını özel bir vergileme rejimi olan GVK'nın 42. 

maddesi çerçevesinde işin bittiği yıl beyan etmekteydiler.jPte yandan dekapaj işlerinde ihale eden konumunda olan kurumların iş yıllara yaygın olduğu takdirde ödedikleri istihkakların stopaj yapıp yapmayacağı sorunu da olayın GVK'nın 42. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususu da uygulamada duraksamalara yol açmaktaydı. 

Dekapaj işlerinin yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri kapsamında olup olmadığı konusunda uygulamada yaşanan belirsizliğe 5035 sayılı Kanunla 01.01.2004ten itibaren son verilmiştir. Anılan düzenlemeyle GVK'nın 42. maddesine "dekapaj işleri de inşaat işi sayılır" biçiminde bir parantez içi hüküm eklenmiştir. 

Bu düzenleme uyarınca, dekapaj işi de GVK'nın 42. maddesi kapsamında yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri kapsamında değerlendirilecektir. 


Hürses


Geri Dön