Sektörel

İnşaat ve perakende sektöründe kepenk kapatmalar yükselebilir!

Sinop Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Altunöz yaptığı açıklamada özellikle enerji, inşaat, perakende ve sanayi gibi sektörlerde kepenk kapatmaların yükselebileceğini söyledi.

Sinop Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Altunöz, gelecek dönemlerde daha fazla iflasın meydana gelmesinin muhtemel olduğuna değinerek önemli açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Utku Altunöz açıklamasında “Talep yetersizliği yaşayan sektörler, artış gösteren maliyetlerle baş edemeyebilir ve iflas riskiyle karşı karşıya kalabilir” diye konuştu.

İşte Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın Prof. Dr. Utku Altunöz ile yaptığı o röportaj…

-Orta vadeli programda (OVP) başta enflasyon, işsizlik ve büyümeyle ilgili hedefleri ne kadar gerçekçi buluyorsunuz?

Orta vadeli programın gerek içsel tutarlılık gerekse sunduğu eylemler yönünden beklentileri karşılamaktan uzak bir yapıda olduğu görülebilmekte. Enflasyonun düşürülmesi için daha sıkı para politikaları gerekebilir, fakat söz konusu bu büyüme hedefleriyle bu politikanın dengelenmesi zor olabilir. İşsizlik tarafında da yapısal reformlar olmadan hedeflere ulaşmak oldukça zor görünüyor. Geçmiş orta vadeli program hedeflerine ulaşılamamasını maalesef bu orta vadeli programda da yaşanacağını düşünüyorum. 2021 yılından bu yana gerçekleşen resmi hükümetin hedeflediği enflasyondan çok daha yüksek seyrediyor. Orta vadeli programdaki büyüme hedefleri aşağı yönlü revize edildi. Yeni orta vadeli program enflasyonla beraber ekonomide durgunluğun da aynı dönemde yaşanacağını ortaya koyuyor.

KEPENK KAPATMALAR YÜKSELEBİLİR

Önümüzdeki dönemlerde daha çok iflas bekliyor musunuz?

Özellikle faiz oranlarının yüksekliği ve enflasyonist baskılar, şirketlerin borçlanma maliyetlerini giderek daha da artırarak nakit akışlarını zorluyor. Söz konusu bu durum, iflas ve konkordato başvurularında artışlara sebep oluyor. Önümüzdeki dönemlerde daha çok iflasın yaşanması muhtemel. Özellikle KOBİ’ler ve düşük kârlılıkla çalışan firmalar, finansmana erişim konusunda daha büyük zorluk da yaşayabilir. Enerji fiyatları, hammaddeler ve işgücü maliyetleri gibi kalemlerdeki artışlar, kârlılıklarını koruyamayan firmalar için adeta büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle enerji, inşaat, perakende ve sanayi gibi yüksek maliyetli sektörlerde iflasların daha da artması beklenebilir. Eğer ekonomik koşullarda hızlı bir iyileşme gerçekleşmezse, söz konusu  şirketlerin bu tür risklerle karşı karşıya kalması da muhtemeldir.

 

Yatırımcılar döviz ve mevduattan çıkarak konuta yöneldi! Yüksek faizlere karşı konut satışları artıyor!

Kanal İstanbul'un çevresine yeni imar planı geldi! 

Karadeniz’e yeni demir yolu müjdesi! Bakan Abdulkadir Uraloğlu resmen açıkladı!