26 / 06 / 2024

İnşaat yapanlar, yapacak olanlar dikkat! Otoparktan, konut alanına kadar birçok değişiklik yapıldı!

İnşaat yapanlar, yapacak olanlar dikkat! Otoparktan, konut alanına kadar birçok değişiklik yapıldı!

İnşaat yapanlar ve yapacak olanlar için çok önemli bir haber geldi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bodrum katlarına yapılacak zorunlu otoparktan, ofislerin konut alanına dönüştürülmesine kadar birçok değişiklik yapıldı.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişti.

Söz konusu değişiklikle, büyüklüğü 5 bin metrekare ve üzeri parklara, kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu ile aile sağlığı merkezi; 2 bin 500 metrekare ve üzeri parklara ise aile sağlığı merkezi kurulabilecek.

İnşaat yapanlar, yapacak olanlar dikkat! Otoparktan, konut alanına kadar birçok değişiklik yapıldı!

Toplam 11 maddelik yönetmelik değişikliğinde vatandaşı ilgilendiren en kritik maddelerinden biri de binaların bodrum katları için getirilen teşvik.

Daha önce binaların bodrum katlarına yapılması zorunlu olan otopark alanları, inşaat için verilen emsal izninden muaf tutulurken, değişiklikle bodrum katlarına yapılacak zorunlu otopark alanının iki katı alan emsalden muaf sayılacak.

Örneğin bir müteahhitin ilk bodrum kata yapacağı zorunlu 10 araçlık otopark yerine, ikinci bodrum kata da inerek 20 otopark daha yaptığında bu alan emsale dahil olmayacak.

Daha önce ön bahçelerde zemin altına, parsel sınırına 3 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla, ön bahçenin yarısına kadar zorunlu otopark yapılabiliyordu. Fakat dün yapılan değişiklikle yine parsel sınırına 3 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla, ön bahçenin kalan bölümünün tamamına (zemin altına) zorunlu olmayan otopark inşa edilebilecek.

Yeni uygulamada, yönetmeliğin “Ön bahçe mesafesi 7 metreye çıkarılmak kaydıyla, bina cephesinden itibaren 2 metre dışında kalan kısım ön bahçede açık otopark yapılabilir” hükmü ise kaldırılmış oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön