19 / 11 / 2024

İnşaata İran dopingi!

İnşaata İran dopingi!

İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığına dikkati çeken Deniz Karataş, ambargonun kalktığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olduğunu belirtti.




İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığına dikkati çeken Deniz Karataş, ambargonun kalktığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olduğunu belirterek, “Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz” dedi.


RUSYA KONUSU NE OLACAK?

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, Türk müteahhitlik firmalarının sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya'da son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaştığına işaret etti. Karataş, sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin Ortadoğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi. Rusya'nın sektör açısından çok büyük bir pazar konumunda bulunduğunun altını çizen Deniz Karataş, şu an için ise Rusya ile ilgili konunun nereye varacağını bilemediklerini kaydetti.


Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, ambargoların Ocak ayından itibaren kaldırıldığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olduğunu belirterek, “Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz” dedi.


Türk müteahhitlerin yurt dışındaki işlerinin yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Irak ve Libya'daki sorunlar nedeniyle yaşanan daralmanın, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle yapılan yeni sözleşmelerle aşılmaya başladığını belirten Karataş, Suudi Arabistan ve İran'da da yeni fırsatların değerlendirileceğini dile getirdi.


Türkiye'nin dünya inşaat sektörüne liderlik yaptığını vurgulayan Deniz Karataş, 1972'den 2015 sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını söyledi.


İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığına dikkati çeken


Başkan Karataş, Türkiye müteahhitlerinin sektör lideri Çin'i zorlamak için en önemli meselesinin finansman olduğunu belirtti.


YENİ PAZARLARA GİRİLDİ

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, Türk müteahhitlik firmalarının sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya'da son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaştığına işaret ederek, sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin Ortadoğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi.


Rusya'nın sektör açısından çok büyük bir pazar konumunda bulunduğunun altını çizen Deniz Karataş, şu an için ise Rusya ile ilgili konunun nereye varacağını bilemediklerini kaydetti.


Libya pazarından ise sektörün 1,5 milyar dolar alacağı bulunduğunu belirten Karataş, söz konusu ülkede 1,5 milyar dolar tutarında makine parkının kaldığını, aynı tutarda da teminat mektubunun söz konusu olduğunu ifade etti.


EN ÇOK DÖNÜŞ IRAK’TAN

Irak'ın en çok geri dönüşün sağlandığı pazar olduğuna dikkati çeken Başkan Deniz Karataş şu değerlendirmelerde bulundu: "Oradan bir iş aldığınız zaman mazot, kum-çakıl ve asfalt hariç her şey Türkiye'den gidiyor. Geçen yılın başlarından beri o zamanki hükümete '2,5–3 milyar dolar Irak'a borç verelim' önerisinde bulunmuştuk. Çünkü 700 milyon dolar civarında alacağımız var. Bir de kendilerinin iptal ettirmeyip stratejik olarak devam ettirmek istedikleri, çoğunluğu firmalarımızın yaptığı işler var. Onları bitirmek için böyle bir paraya ihtiyaçları vardı. Aslında fikrimiz kabul gördü fakat geçen yılı seçimle geçirdiğimiz için gündem maddesi olmaktan çıktı. Biz hala bunu tekrarlıyoruz."


Irak'ın gelecek birkaç yıl içinde eski imkanlarına kavuşacağı öngörüsünde bulunan Deniz Karataş, Türkiye'nin Irak'taki pozisyonunu kaybetmesi halinde doğacak boşluğu Çin, İran gibi yabancı ülkelerin firmalarının dolduracağı uyarısında bulundu. Sahra Altı Afrika ülkelerinden iş almaya başladıklarını anlatan Başkan Karataş, bu kapsamda geçen yıl toplam 1,5 milyar dolar tutarında sözleşme imzaladıklarını bildirdi.


 Bölge ülkelerinin finans açısından sıkıntıları bulunmasına karşın önemli kaynaklara sahip olduklarını vurgulayan Başkan Deniz Karataş, bölgede Çin firmalarının Türk firmalarından daha önce faaliyet göstermelerine karşın, buradaki ülkelerin Türk firmalarını tercih ettiklerini söyledi 


Türk firmalarının yıllık 20–25 milyar dolarlık iş almalarına karşın bu tutar en büyük 42 firmaya bölündüğünde, firma başına 450–500 milyon dolara karşılık geldiğini kaydeden Deniz Karataş, "Bu bize az geliyor. Mutlaka ortak olmamız lazım. Birleşerek gideceğimiz ülkelere gitmemiz lazım. Bu hem cesaretimizi artırır, hem riskimizin paylaşılmasını sağlar hem de daha büyük işlere talip olma imkanı yaratır" dedi.


İRAN, SEKTÖR AÇISINDAN GÜZEL BİR PAZAR

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının sektöre olası etkilerine ilişkin bir soru üzerine, İran'ın sektör açısından güzel bir pazar olduğunu dile getirdi.


"Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" ifadesini kullanan Deniz Karataş, bunu doğrulayan duyumlar aldıklarını ifade etti. Türkiye ile İran arasındaki siyasi ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmamasının projeleri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin ise Deniz Karataş, bu durumun sadece İran ile ilişkilerle sınırlı olmadığını söyledi.


Siyaset ile ekonominin iç içe geçmiş kavramlar olduklarını vurgulayan Başkan Deniz Karataş, "İstiyoruz ki her gittiğimiz ülke ile siyasi ilişkilerimiz de iyi olsun. Çünkü o zaman ne oluyor? Devletin kartvizitini kullanma imkanımız oluyor. Bu anlamda yalnız İran ile değil tüm ülkelerle ilişkilerin iyi olmasını arzu ediyoruz ve daha fazla pay alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.


Antlaya Hilal


Geri Dön