05 / 05 / 2024

İnşaatın 6 aylık yükseliş seyri sona erdi!

İnşaatın 6 aylık yükseliş seyri sona erdi!

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2023 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Söz konusu raporda yer alan detaylara göre endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin altına indi.



Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından her ay açıklanan Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre inşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge olarak belirtiliyor.

Hazır Beton Endeksi'nin merakla beklenen 2023 Kasım Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif tarafta iken kasım ayında negatif tarafa geçti ve son 6 aydır süregelen olumlu gidişatı devam ettiremedi. Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre hem Beklenti hem de Güven Endeksi Kasım'da aşağı yönlü hareket etti. Beklenti Endeksinin 4 aydır düşük şekilde seyretmesi faaliyetteki hareketin devam etmesini zorlaştıracak bir unsur şeklinde karşımıza çıkıyordu. Nitekim Kasım'da söz konusu hususun gerçekleştiği görülüyor. Her 3 endeks de hem azalmış hem de eşik değerin altına geriledi. Söz konusu endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin altına inmiştir.

İnşaatın 6 aylık yükseliş seyri sona erdi!

Geride bırakmış olduğumuz kasım ayında tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azaldı. En fazla daralma Faaliyette, en az daralma ise Güven Endeksi’nde yaşandı.

Merakla beklenen raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif taraftayken Kasım'da daralarak negatif tarafa geçti. Hem Beklenti hem de Güven Endeksi Kasım'da aşağı yönlü hareket etti. Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında hazır beton endeksi eşik değerin altına indi.” diye konuştu.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmeler yapan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Kasım'da başlamış olan yavaşlamanın gerekçelerinin iyi irdelenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm başta olacak şekilde inşaat sektörünü harekete geçirecek mekanizmaların ötesinde seçici (selektif) kredi politikasıyla konut kredilerinin düzenlenmesi gerekiyor. Yükselen faiz hadleri, finans kuruluşlarının kredi kullandırma konusunda isteksiz olmaları sonucunda ipotekli konut satışları olumsuz etkilenmeye devam ediyor.” diye konuştu.

 

Konya'ya 'Şehir Hastane Konutları' geliyor! Yeni proje

Kadıköy-Sabiha Gökçen ve Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hatları için alınacak kredi tutarı düşürüldü!

Deprem profesörlerinin yorumları vatandaşları ikiye böldü! Hangi profesöre inanalım? Niçin?


Geri Dön