21 / 05 / 2024

İnşaatlarda diplomasını kullandıran mühendislere ağır cezalar verilecek!

İnşaatlarda diplomasını kullandıran mühendislere ağır cezalar verilecek!

Diplomasını kiralayanlar yani imzacılar; inşaat firmasının eleman açığını kapatıyor, işi bilmeyene güzellik merkezi bile açtırıyor. Sosyal medyaya kadar her yere ilan veren imzacılar için ağır ceza yaptırımları uygulanacak...



Kiralık diploma sorunu yıllardır Türkiye’de kuaförlerden eczanelere, inşaatlardan gıdaya kadar pek çok sektörde yaşanan bir durum. Mevcut durumda artan denetimler ve şikâyet mekanizmaları ile azalması beklense de diplomasını kiralayarak, can ve mal güvenliğini tehlikeye atanların sayısı her geçen gün yükseliyor. Daha önce seri ilanlara kadar pek çok yerde verilen ‘kiralık diploma’ ilanları şimdi internette sosyal medya kanalları aracılığıyla ve ‘tanıdıklar’ sayesinde iş fırsatına dönüştürülüyor.

Kendisi yurt dışında!

Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, bu ‘imzacılarla’ büyük bir mücadele sürdürülüyor. Bakanlıkların çok sayıda denetimle önüne geçmeye çalıştıkları kiralık diploma sorunu için meslek örgütleri de şikayetler üzerine araştırmalarına devam ediyor. Diploma iptali, meslekten men cezalarının yanında, ileride ortaya çıkabilecek ve diploma sahibinin imzası olan kusurların sonuçlarından da imzacılar sorumlu olacak. Yine maliye denetimleri sonucunda, bu işten kazanılanların faiziyle geri alınabilmesi de cezalar arasında yer alıyor.

Hile ve haksız kazanç ek olarak can, mal ve çevre güvenliğini tehlikeye atan imzacılar, daha çok yeni mezunlardan meydana geliyor. Yanı sıra ek kazanç yolu olarak görenler ve durumu kullanan emekliler de mevcut.  Tanıdık ve akraba ricasıyla, onların firmalarında ve işlerinde imzacı olanlar da bulunuyor. Hatta yurt dışında yaşamaya başlayacağını belirtip, Türkiye’de diplomasını kullandırmak isteyenlerin oranı da yüksek bir sayıya ulaştı. Diploma kiralama işi ‘imzacılar’ için bir sektör haline geldi. Çoğu sektöre göre sosyal medya hesapları ve bloglar gibi pek çok internet mecrasında talep görüyor, karşılık buluyor.

Deprem gerçeğiyle burun buruna olan Türkiye’de inşaatlarda da (imzacılık) büyük tehdit içeriyor. Bakanlıkların çok sıkı denetimleriyle inşaat sektöründe ‘imzacılık’ oranı düşse de, kullananlar hala var. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, yapı denetim şirketleri ve müteahhit firmalarında tercih ettikleri bu ‘imzacılık’ ile inşaatın yerini bile bilmeden çeşitli işlemlerde imzası bulunan mühendisler olduğunu belirtti.


Geri Dön