01 / 05 / 2024

İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunluluğu!

İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunluluğu!

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere ceza kesiliyor. İşte, inşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunluluğu!



İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunluluğu!

Her işveren, yapı işlerini, fenni yeterliği bulunan kişilerin, teknik gözetimi ve sorumluluğu altında yürütmesi gerekiyor. Bu sorumlu kişi ya da kişiler ilgi alanlarına giren işlerin yapıldığı zamanlarda inşaat sahasında bulunmak ve işi yönlendirmekle yükümlü sayılıyor. 


İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve

güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapma işlemine risk değerlendirmesi deniyor. 


İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda geçen ay yapılan kapsamlı değişikliğin ardından iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülükleri de yeniden düzenlendi.


İnşaatlarda iş güvenliği uzmanı zorunluluğu!

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Ocak 2014’ten itibaren çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma mecburiyeti getirildi.


Kanun kapsamında ise 680 bin işletme bulunuyor. Ancak aradan geçen 15 aylık sürede bu işletmelerden 400 bini uzman ve hekim çalıştırmadı. Kanuna göre bu işletmeler her ay 11 bin TL idari para cezası ile karşı karşıya kaldı. Toplamda 170 bin TL cezası biriken firmaların gözü kulağı, Meclis’ten çıkacak yasadaydı. 


TBMM Genel Kurulu’nun son oturumunda torba kanunu kabul edildi. Tasarıda olan ve yaklaşık 400 bin işyerine af getirecek düzenleme ise son anda yasadan çıkarıldı. Uzman ve işyeri hekimi çalıştırmayan işletmelere geriye dönük idari para cezası kesilecek. Halihazırda 170 bin TL olan bu ceza, her ay artacak.


İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi yönetmeliği 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön