22 / 12 / 2024

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

ODE Yalıtım ve DÜNYA Gazetesi’nin desteği, Türkiye İMSAD, İNDER, TürkMMMB ve İVKAD’ın katkıları ile gerçekleştirilen ilk etkinlik, “İnşaat Sektöründe Yeni Dinamikler” ana temasıyla düzenlendi. ‘Sektör Buluşmaları’nın ilk etkinliğinde inşaat sektörü değerlendirildi.



ODE Yalıtım ve DÜNYA Gazetesi’nin desteği, Türkiye İMSAD, İNDER, TürkMMMB ve İVKAD’ın katkıları ile yapılan ilk etkinlik, “İnşaat Sektöründe Yeni Dinamikler” ana teması kapsamında düzenlendi. 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; iş dünyası dijitalleşme ve çevreci dönüşümün artık bir gereklilik olduğunu savunuyor ve yeni dönemde dijitalleşemeyen KOBİ’lerin ayakta kalamayacağını belirtiyor. 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED ve Paynet tarafından farklı sektörlerin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerileri üretilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Sektör Buluşmaları’nın ilk etkinliğinde inşaat sektörü değerlendirildi. ODE Yalıtım ve DÜNYA Gazetesi’nin desteği, Türkiye İMSAD, İNDER, Türk- MMMB ve İVKAD’ın katkı sunduğu etkinliğin moderatörlüğünü Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ yaptı.

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

“AB artık dijitalleşme ve yeşil ekonomiden vazgeçmeyecek”

Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinliğin açılışında açıklamalarda bulunan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, yaklaşık 4 milyon kişiyi istihdam ederek sünger vazifesi gören inşaat sektörünün aynı zamanda 300 alt sektörü de beslediğini vurguladı. Artık AB’nin akıllı şehirler, enerji verimli binalar, fabrikalar, döngüsel ekonomi, Yeşil Mutabakat gibi başlıkları öne çıkardığına dikkat çeken Turan, AB’nin kriz de olsa salgın da olsa dijitalleşme ve yeşil dönüşümünden vazgeçmeyeceğine, süreci devam ettireceğini belirtti. 

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

Dijitalleşemeyen KOBİ, büyüklerden daha fazla kan kaybediyor

Sektörlerin ödeme ve tahsilat süreçlerini dijitalleştirmeye başladığını ifade eden Paynet CEO’su Serkan Çelik, geçen yıl inşaat sektöründe hizmet sundukları toplam işlem hacmini 2019’a göre yüzde 123 oranında artırdıklarını dile getirdi. Dijitalleşmemenin artık ayakta kalmanın yolu haline gediğine vurgu yapan Çelik, “Bu değişime ayak uyduramayan KOBİ’ler ise büyük şirketlere göre daha fazla kan kaybediyor” dedi. Paynet Genel Müdür Yardımcısı Onur Ertürk de, dijitalleşmenin pandemi ile hızlandığını aktararak, “Biz finansal modelleri dijitalleştiriyoruz. Artık kredi kartları merkezinde giden, çek tahsilatı, bireysel tüketici krediler gibi bir yapıya doğru gidiyoruz. Böylece işletmelere büyük bir maliyet avantajı sağlayarak operasyon yükünden kurtarmış oluyoruz” dedi.

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

“Ana sektör küçülürken inşaat malzemelerinde büyüme yaşandı”

2020’de Türkiye yüzde 1.8 büyürken, inşaat sektörünün yüzde 3,5 küçüldüğüne dikkat çeken Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı ve BETEK Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemelerinin ise yılı üretimde yüzde 9.1 büyümeyle tamamladığının altını çizdi.

İhracatta 60 milyon ton gibi büyük bir rekora imza attıklarını vurgulayan Küçükoğlu, “Ancak ihracat birim fiyatımız 45 centten 35 cente düştü. Bu burada tedbir almamız gerektiğini gösteriyor” dedi. Büyümelerinde koronavirüs salgını sebebiyle eve kapanmaların ev içi konforu artırma talebinin etkili olduğunu dile getiren Küçükoğlu, “İkinci etki ise inşaat malzemelerinin yükselen gücünden kaynaklandı” şeklinde konuştu. 2020 yılında 7 milyar ithalat yapılırken, sektörün son üç yılda yıllık 21 milyar dolar civarında ihracat yapıldığını aktaran Küçükoğlu şunları kaydetti: 

“Hedefimiz orta vadeli planlarla ihracatı ithalatının 4 katı kadar artırmak ve birim fiyatını artırmak.”

Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gelecek 30 yılın konusu 

“Eğer ticarette AB ülkelerinin ortağı olacaksak da, yeşil mutabakat, sınırda karbon vergisi gibi konulara hızlıca adaptasyon sağlanmalıyız” diyen Küçükoğlu, “Bizim çok proaktif olmamız lazım. Çünkü yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gelecek 30 yılın konusu olacak” ifadelerini kullandı. 

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

“Sektöre giren müteahhidin sektörden çıkışı kolay olmamalı”

Sektörde müteahhit fazlalığı olduğunun altını çizen İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, şu açıklamalarda bulundu: 

“Hep kötüleniyoruz. Çünkü dışardan giren zümre ortalığı darmadağın ediyor. Avrupa’da 35 bin müteahhit varken, bizde 250 bin müteahhit var. Şimdi girişe bir sınır getirildi. Ancak çıkış için bir düzenleme lazım. Yaptıkları riskli binalar sicillerine işlenmeli. Bu binaları yapanları sicilinde görmeliyiz. Aksi takdirde yaptığı riskli binaya tekrar teklif veriyor.”

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

“Artık bina yeşil mi diye soruluyor”

İnşaat ve Kadın Derneği (İVKAD) Başkanı ve PNR İnşaat ve Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Şen, yeşil dönüşümde Türkiye’nin güneş, rüzgâr ve su gibi kaynaklara sahip olduğuna vurgu yaptı ve “Bunların inşaat sektörüne entegrasyonunu ciddi anlamda sorgulamak lazım. Çatılardan ne kadar enerji kazandık artık buna da bakmalıyız” ifadelerini kullandı. Şen, “Geçen yıla kadar insanlar bina alırken sadece maliyet sorardı, ancak pandemi ile birlikte artık yeşil bina mı, bunu sorguluyor hale geldiler” açıklamasında bulundu.

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!

“Müteahhitler kadar yurt dışı başarımız yok”

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkan Yardımcısı - SUİŞ Proje Şirket Müdürü Kerim Orhon, yurt dışında Türk müteahhitleri için öncü kuvvet olması gereken teknik müşavirlik firmalarının henüz müteahhitler kadar yurt dışında başarılı olamadığını belirtti. Orhon, bu durumun Türkiye’de kamu dahil yapılan projelerde teknik müşavirlerden kontrollük hizmeti sağlanamamasından kaynaklandığına dikkat çekti. Bu hizmet verilmediği için yurt dışı projelerde referans gösterip proje alamadıklarının altını çizen Orhan, “Örneğin İstanbul Havalimanı ile övünüyoruz. Ancak bu inşaat kontrolünü yapan teknik müşavirlik hizmeti yok” şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün Nisan 2021 karnesi!

İnşaat sektörü kalıcı toparlanma için destek bekliyor!

Yeni binalarda yeşil dönüşüme start verildi!


Geri Dön