29 / 04 / 2024

İnternet üzerinden emlak ilanı vermek artık yetki belgesi ile mi sınırlanıyor?

İnternet üzerinden emlak ilanı vermek artık yetki belgesi ile mi sınırlanıyor?

Kaçak emlakçılığı önlemeye yönelik olarak yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Artık internet üzerinden satılık daire ilanı yayınlamak isteyen emlakçılar için yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemeye uymayan emlakçılar ise cezalandırılacaklar. İşte detaylar...



Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi sonucunda, taşınmaz alım satım işlemleri için emlakçılık yetki belgesi olmadan ilan verilemeyeceği belirtiliyor.  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu yeni düzenlemenin gerekliliği hakkında konuştu ve artık sorumlu emlak danışmanlarının yetki belgesi olmadan gayrimenkul ilanı veremeyeceğini vurguladı. 

Sözleşme zorunlu hale geldi, sözleşme 

Son zamanlarda sahte ve gerçek dışı emlak ilanlarının artış göstermesiyle ilgili olarak, Mesut Güleroğlu tarafından yapılan açıklamalar dikkat çekiyor. 

İnternet üzerinden emlak ilanı vermek artık yetki belgesi ile mi sınırlanıyor?

Güleroğlu, " Son birkaç yılda, ev sahiplerini kandırmaya çalışan düşük fiyatlı konut ilanlarına yönelik artan bir dolandırıcılık girişimleri gözlemliyoruz. '500 bin veya 800 bin liraya satılık ev var' gibi çekici başlıklarla insanları çekmeye çalışıp, daha sonra farklı evlere yönlendiriyorlardı. Bu tür ilanlar sahte ve asılsızdı. Mevcut yasal düzenlemelerde sahte ilanların verilmesini engellemeye yönelik hükümler bulunuyor. Eğer bir dairenizi satmak istiyorsanız ve bir emlak danışmanıyla çalışmayı düşünüyorsanız, resmi bir sözleşme imzalamak gerekiyor. Bu sözleşmeler aslında daha önce de mevcuttu ancak son düzenlemelerle zorunlu hale getirildi. Artık bu sözleşme olmadan ilanlar, emlak ilanı verme platformlarında yayınlanmayacak. Bu kurallara uymayanlar ve yanıltıcı ilanlar verenler hakkında 10 bin ile 100 bin lira arasında para cezası uygulanacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Yetki belgesi zorunlu olacak ve başkası ilan giremeyecek”

Son dönemde artan sahte ilanlar gayrimenkul sektöründe ciddi bir sorun haline geldi. Bu konuda dikkatleri çeken Mesut Güleroğlu, sahte ilan sayısındaki artışı vurgulayarak, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle yasal düzenlemelerin eksikliği nedeniyle, herkesin bu ilan portallarına giriş yaparak kolayca ilan verebildiği bir dönemde, sahte ilanlar hızla artış gösterdiğini belirtti. Güleroğlu, bu soruna çözüm olarak, ev sahiplerinden yetki belgesi alınması gerektiğini vurguladı.

Emlakçı komisyonunu kim ödemelidir?

Sahte emlak ilanları engellenecek!

Emlak yetki belgesi nedir?


Geri Dön