28 / 04 / 2024

Emlakçılık yetki belgesi ücreti 2020!

Emlakçılık yetki belgesi ücreti 2020!

Artık belgesi bulunmayan emlakçılar iş yapamayacak. Belgesi olmadan satış yapan kişileri 25 bin TL ceza kesilecek. Peki emlakçılık yetki belgesi ücreti ne kadar? 



Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni kurulacak emlak ofislerine yetki belgesi alma koşulu geldi. Yetki belgesi olmadan faaliyette bulunacaklara 25 bin TL ceza kesilecek.

Emlak sektöründe faaliyet gösterenlerin ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesine bağlı olarak 'Emlak danışmanlarına yetki belgesi alma şartı' getirildi. 

5 Haziran 2018'de yürürlüğe alınan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerine yetki belgesi alma koşulu getirildi. Yönetmeliğe bağlı olarak, yeni kurulacak emlak işletmelerinde yetki belgesi alınması gerekiyor. 

Yeni yönetmelik kapsamında danışmanların yapacak olduğu bütün işlemlerden artık ofis de sorumlu olacak ve cezai müeyyide ofis sahibine ve ofisin yetki belgesine ve siciline işlenebilecek. Hatalı veya bilinçli olarak müşterisini mağdur eden, yönetmeliğe aykırı davranan, haksız uygulamalar yapan emlak ofisinin yetki belgesi iptal edilecek.

Emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır?

5 Eylül 2018 tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi resmi siteden alınan başvurular sonrası Ticaret İl Müdürlükleri tarafından veriliyor. Yetki belgesi almak isteyen emlakçıların TTBS sayfasına girip başvuruda bulunmaları gerekiyor. Ticaret İl Müdürlükleri sistem üzerinden gelen başvuruların ardından başvuru yapan işletmeyi yerinde ziyaret ederek, yetki belgesi şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol ediyor. İncelemeleri tamamlanan işletmelere yedi rakamdan oluşan ve il plaka koduna göre bir numara veriliyor.

Emlakçılık yetki belgesi ücreti ne kadar?

Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgenin ücretleri:

Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi

Emlak Danışmanı Seviye 4 
İSG, Çevre ve Kalite : 50,00
İş Planı Yapma ve Portföy Oluşturma : 350,00
Emlak Satış/Kiralama ve Sonrası İşlemleri : 350,00

Emlak Danışmanı Seviye 5
İSG, Çevre ve Kalite : 50,00
İş Planı Yapma ve Portföy Oluşturma : 400,00
Emlak Satış/Kiralama ve Sonrası İşlemleri : 400,00


Geri Dön