04 / 05 / 2024

İnternette kiralık villa dolandırıcılığı!

İnternette kiralık villa dolandırıcılığı!

Yılbaşı ve bayram tatillerinde son yılların trendi günlük ev ya da villa kiralamak. Kalabalık kutlamalardan kaçanlar Sapanca, Ağva, Antalya, Kapadokya gibi tatil beldelerinde konaklama tesisleri yerine internetten günlük daire villa kiralıyor.



Yılbaşı ve bayram tatillerinde son yılların trendi günlük ev ya da villa kiralamak. Kalabalık kutlamalardan kaçanlar Sapanca, Ağva, Antalya, Kapadokya gibi tatil beldelerinde konaklama tesisleri yerine internetten günlük dairevilla kiralıyor.


Ancak son dönemde vatandaşlar, “günlük kiralama” konusunda yaşadıklarını internet sözlüklerinde paylaşarak, dolandırıcılara karşı uyarıda bulunuyor. Başından geçenleri “Dolandırılmak” başlığıyla aktaran bir vatandaş, yazısının altına da “Evet, evet... Çok malız, hemen para gönderdik” notunu düştü. Dolandırıcıların izini süren HABERTÜRK, internette farklı sitelerde aynı telefon numarasıyla verilmiş yüzlerce ilana ulaştı. Muhabirimiz aradığı ilk numaradan “artık kullanılmadığı” uyarısı alınca ikinci numarayı çevirdi. İki kez çalan telefon açılmadı ancak 15 dakika sonra muhabirimiz geri arandı.


Muhabirimizin İstanbul’da kiralık villa isteği üzerine Şile’de bir villa olduğunu belirten kişi, fotoğrafları gönderdiği maile “Mut Turizm” adına bir de rezervasyon sözleşmesi eklemişti. Villanın bir haftalık kirası olan bin 260 Euro’nun peşin olarak alınacağı belirtilen sözleşmede, doğacak ihtilaflarda Bodrum mahkemelerinin yetkili olduğu yazılıydı. 


MÜŞTERİ NE YAPMALI

Tülay Yüksel-Emlakçı: Kurumsal olmayan kişilerden kiralama veya satın alma yapmamalı. Müşteri hiçbir zaman önceden yüklü ödeme yapmayı kabul etmemeli. İnternette çok rahatlıkla sahte isim ve fotoğraflarla ilan verilebiliyor. Özellikle yabancılar çok dolandırılıyor.


Hüseyin YILDIRIM Emlakçı: Dolandırıcılık çok yaygın. Müşteri verilen ilanı kontrol etmeli. Yerinde görmeden kiralama ya da satın alma yapılmamalı. Uyanık olmalı.


Vatandaş ‘sözlük’te anlattı: Bu numaralara dikkat!


“Günübirlik ev tutmak isteyenler için hazırlanmış müthiş bir tezgâh çetesi var piyasada. Ayrıntıya girmeden ‘Biz size evin tüm fotoğraflarını atalım’ deyip mail’inize bir güzel fotoğraf atıyorlar ve bir rezervasyon formu iliştiriyorlar. Siz evi beğeniyorsunuz, hatta âşık oluyorsunuz. ‘Ev için talipli çok ama ilk siz geri döndünüz. Rezervasyon formunu doldurup bize gönderin, biz ev sahibine ileteceğiz, uygunsa sizin için ayırırız ancak kaparo almamız gerekiyor’ diyor. Siz ‘Evi görmeden ne kaparosu?’ diyorsunuz... Ama adam öyle bir diyor ki, sanki o parayı göndermezseniz ev kalmayacakmış gibi oluyor. Elinizi ayağınızı bir pabuca sokuyor ve sizden yüzde 50 kaparoyu alıyor, size hafta sonu evi göstereceğinin garantisini veriyor, ‘Evi beğenmezseniz de parayı iade ederiz’ diyor. Siz de çok güzel kanıyorsunuz. Sonra hafta sonu geliyor ve adamı arıyorsunuz. Açmıyor. Adamın adını, soyadını, firmayı, internette arattırıyorsunuz. O da ne. Adamlar dolandırıcı. Hem de ülkenin dört bir yanına yayılmış bir çete. Adamların şirket unvanı: Mut Turizm Bodrum. Kullandıkları isimler: Kadir Yılmaz, Ayşe Ata, Ali Kınık, Adnan Sert. Telefon numaraları: 05075425218 ve 05372868875”


Habertürk


Geri Dön