29 / 04 / 2024

İnternetten konut ve araç alıp satacaklar dikkat! İnternetteki emlak ve araba ilanları için yeni düzenleme!

İnternetten konut ve araç alıp satacaklar dikkat! İnternetteki emlak ve araba ilanları için yeni düzenleme!

Son zamanlarda fahiş bir şekilde artan ev ve araba fiyatlarını dizginlemek amacıyla hükümet adım attı. Bu kapsamda, internete verilen ilanlar için yeni şartlar getirildi.



Enflasyon ve dövizdeki artış, gayrimenkul ve araç fiyatlarının adeta fırlamasına neden oldu. sozcu.com'un haberine göre, piyasayı kontrol altına almayı amaçlayan hükümet, 2’nci el araç ve gayrimenkul satışı için verilen ilanlarla ilgili dikkat çeken şartlar getirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; ilan sitelerinde araç veya gayrimenkul satmak isteyenlerin malın kendisine ya da birinci dereceden yakınına ait olduğunu belgelemesi gerekecek. Kurala uymayanlara 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek.

Ticaret Bakanlığı’ndan konuya yönelik yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Son dönemlerde ilan sitelerinde gerçeklikle ilgili olmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar vasıtasıyla, taşınmaz ve 2’nci el motorlu kara taşıtı ticaretinde insanların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda fazlasıyla artan şikayetlerin bildirilmesi sonrasında, bahsi geçen etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak için, Taşınmaz Ticaretine İlişkin Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaretine İlişkin Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu doğmuştur.

İnternetten konut ve araç alıp satacaklar dikkat! İnternetteki emlak ve araba ilanları için yeni düzenleme!

İlgili yönetmeliklerde yapılan değişiklikler sonucunda, ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar vasıtasıyla ilan verilmesinin önüne geçilmesi hedeflenmiş olup, bireyin kendisine, eşine ya da birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya ilana konu taşınmaz ya da taşıt sahibince yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanmaktadır. Bunun yanı sıra, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile teyit işlemi yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabileceklerdir.

“100 BİN LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK”

Yapılan yeni düzenlemeyle beraber, başkalarına ait taşınmazların ve 2’nci el motorlu kara taşıtlarının satışına ilişkin ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere, üyelikten ya da ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması işlemini gerçekleştirmelerinin yanı sıra, 3 ilanın yayımlanmasından önce ilana konu 2’nci el motorlu kara taşıtının ya da taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna ilişkin teyit işlemi gerçekleştirme yükümlülüğü getirilmektedir.

İnternetten konut ve araç alıp satacaklar dikkat! İnternetteki emlak ve araba ilanları için yeni düzenleme!

Tüketici mağduriyetine neden olabilen sahte ilanların önüne geçilmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internet ortamında hizmet veren ilan platformlarındaki ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi hedeflenmektedir. İlgili yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlara ilişkin her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacaktır. Yayım tarihlerinden 60 gün sonra yürürlüğe girecek değişikliklere insanlar ile ilan yayımlayan gerçek ve tüzel kişilerin uyum sağlaması gerekmektedir.”

BİM’den 6’lı cam espresso bardağı 69 TL’ye, borcam fırın tepsisi 69 TL’ye, 9 parça mutfak seti 99 TL’ye düştü!

Benzin ve motorinde yılın müjdesi! Akaryakıt alacakların başına talih kuşu kondu!

Vadeli mevduat ile ayda 16 bin TL nasıl kazanılır? İşte banka banka mevduat getiri hesabı...


Geri Dön