04 / 05 / 2024

İNTES inşaat işçisine dil öğretip yurtdışına gönderiyor

İNTES inşaat işçisine dil öğretip yurtdışına gönderiyor

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), işsizlere verdiği eğitimle yabancı dil bilen inşaat ustaları yetiştiriyor



Geçen ay İş-Kur'a kayıtlı 200 işsize ustalık eğitimi veren sendikanın eğitim programında, ustaların yurtdışında çalışabilmeleri için kendilerine yetecek kadar dil eğitimi de yer aldı. Kursiyerlerden eğitimini tamamlayanların 36'sı GAMA Holding'in Katar şantiyesinde işe başlarken kalanlar da yine GAMA bünyesinde işe alındı. Sendika bu aydan itibaren de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, hızlı tren projesine eleman yetiştirecek.

İNTES, bu aralar farklı bir heyecanı yaşıyor. Sendika, sektörün en önemli sorunlarından biri olan nitelikli eleman sıkıntısını gidermek için elini taşın altına soktu. Sendikanın "İnşaat sektöründe ölçme ve değerlendirme; eğitim ve istihdam AB projesi" ilk meyvelerini vermeye başladı. Projenin amacı; sektörde ihtiyaç duyulan mesleklerde eğitim almak ve istihdam edilmek isteyen işsiz gençlere, teorik ve pratik eğitim olanağı sunmak, sonrasında da İNTES üyelerinin şantiyelerinde istihdam edilmelerini sağlamak.
 
İlk mezunlar yurtdışında

Sendikanın ilk mesleki eğitimi, kaynak ustalığı için verildi. Nisan-mayıs döneminde, Ankara-İşkur'a kayıtlı 18-29 yaş arasındaki işsiz gençler arasından bir değerlendirme yapıldı ve 200 gence 6 hafta boyunca hem teorik hem uygulamalı olarak toplam 270 saatlik eğitim verildi. Kursiyerlere kaynakçılık mesleğinin yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği, ilkyardım, iş hukuku, inşaatlarda kalite ve temel İngilizce dersleri de verildi. Böylece kursiyerler yurtdışında kendilerine yetecek kadar bir İngilizce bilgisini de eğitim sırasında aldı.
Sınavlarını başarıyla veren işçilerden 36'sı GAMA'nın Katar'daki şantiyesinde işe başladı. Diğer başarılı işçilerin de yine aynı holdingin başka birimlerinde çalıştırılacağı kaydediliyor.
 
Hızlı tren için usta

Projenin bu ay başlayan ikinci ayağında ise 45 kişiye demiryolu ustalığı eğitimi veriliyor. 6 haftalık eğitim sonunda sınavı geçenlerin, Yapıray'ın Ankara-Konya Hızlı Tren projesinde istihdam edilmesi hedefleniyor. Bundan sonraki dönemde verilecek eğitimlere katılacakların da işleri şimdiden hazır durumda. 3. tur eğitimlerde 100 kursiyere "ön üretimli yapı elemanları ustalığı" verilecek. Eğitimleri başarı ile tamamlayan kursiyerler Yapı Merkezi Prefabrikasyon AŞ'nin Afyon Prefabrik Fabrikası'nda istihdam edilecek. Aynı dönemde 200 kişi de beton kalıp ve demir ustası alanlarında eğitilecek, bu kişiler de gerekli ölçme ve değerlendirmelerin ardından Sistem Yapı'nın Romanya'daki şantiyesinde istihdam edilecek.

Hacer Boyacıoğlu/Referans


Geri Dön