28 / 12 / 2024

İntifa hakkı bağış harcı!

İntifa hakkı bağış harcı!

Taşınmaz malların intifa hakkına sahip olan bir kimse, mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olmuş oluyor. Bu hak kişiye mal sahibi tarafından veriliyor. Peki, intifa hakkı bağış harcı ne kadar?



İntifa hakkı bağış harcı!

Taşınmaz malların intifa hakkına sahip olan bir kimse, mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olmuş oluyor. Bu hak kişiye mal sahibi tarafından veriliyor.


Tapu dairesine gerekli belgeler ile başvuru yapılmasının ardından bu hak başlamış oluyor. İntifa Hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor. 100 yıldan daha uzun süreli İntifa Hakkı geçerli kabul edilemiyor. 


Ancak intifa hakkı, kişiye tasarruf yetkisi vermiyor. Bu nedenle satış ve kiralama gibi herhangi bir işlem intifa hakkı sahibi tarafından yapılamıyor.


İntifa hakkının bir bedel almaksızın bağışlanması halinde, bedelli devire nazaran daha yüksek orandaki harcın ödenmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkı bağış harcı ne kadar?


İntifa hakkı kurulması için ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


İntifa hakkı bağış harcı:

İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında harcın ödenmesi gerekiyor. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.



Emlak vergisini intifa hakkı sahibi mi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön