28 / 12 / 2024

İntifa hakkı terkini harcı!

İntifa hakkı terkini harcı!

Bir başkasına ait olan gayrimenkulü kullanma ve yararlanma hakkı olan intifa hakkı bir kaç sebeple terkin edilebilir. Peki intifa hakkı terkini harcı ne kadar ödenir?



İntifa hakkının bir başkasına devredilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor. Kuru mülkiyet sahibi intifa hakkı sahibinde süreliyse süresi dolmadan, süresizse intifa hakkı sahibi vefat etmeden önce telkin isteminde bulunamıyor. İntifa hakkı terkini bir kaç koşulda mümkün olabiliyor. Bu koşullar nelerdir bakacak olursak;


İntifa hakkı;


1) Bu haktan bedelli veya bedelsiz feragat (vazgeçme) sebebiyle,


2) Süre varsa sürenin dolması sebebiyle,


3) Hak sahibinin ölümü sebebiyle,


4) Mahkeme kararı ile


Terkin edilir. Terkin için tescil istem belgesi düzenlenir. Hak sahibinin ölümü sebebiyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekir. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmez. İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı,pasaportla veya avukatlık kimliği ile belirlenmesi ve vesikalık fotoğraf,T.C.Kimlik ve vergi numarası istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.



İntifa hakkı terkini harcı ne kadar?


1) 1.Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere bildirilen değer üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. 

İntifa hakkından feragat bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden Binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.


2) İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, , sadece terkin harcı tahsil edilir. Ancak, bu halde ayrıca intifadan dolayı, veraset ve intikal vergisinin tarh ve tahakkuku için, ilgi vergi dairesine bilgi verilir.


3) İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil edilir ve veraset-intikal yönünden ilgili vergi dairesine duyuru yapılır.



İntifa hakkı sahibinin hakları!

İntifa hakkının terkini nasıl yapılır?

İntifa hakkı sözleşme örneği!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön