İntifa hakkı terkini istemi!
İntifa hakkı sözleşmede bir süre belirlenmemişse intifa hakkı sahibinin ömrüyle sınırlı bir haktır. Peki sahibinin vefatı sonrası malik için intifa hakkı terkini istemi nasıl olur?
İntifa hakkı terkini istemi!
Bir kimseye tahsis edilen taşınmazdan yararlanma ve kullanma hakkı olarak karşımıza çıkan intifa hakkı, eğer sözleşmede bir süre belirlenmemişse intifa hakkı sahibinin ömrüyle sınırlanır. Peki intifa hakkı sahibi vefat ederse ne olur? İntifa hakkı mirasçılara intikal eder mi? Taşınmazın maliki intifa hakkı terkini istemi için nereye başvurmalıdır? Terkin işlemi için başvuru için gerekli belgeler nelerdir?
Kuru mülkiyet sahibi, intifa hakkı süresiz ise hak sahibinin ölümü dışında intifa hakkının terkini isteyemiyor.
İntifa hakkı terkini bir kaç koşulda da mümkün olabiliyor. Bu koşullar nelerdir bakacak olursak;
İntifa hakkı;
1) Bu haktan bedelli veya bedelsiz feragat (vazgeçme) sebebiyle,
2) Süre varsa sürenin dolması sebebiyle,
3) Hak sahibinin ölümü sebebiyle,
4) Mahkeme kararı ile
Terkin edilebilir. Peki terkin işlemi nasıl gerçekleşir?
Terkin için tescil istem belgesi düzenlenir. Hak sahibinin ölümü sebebiyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekir. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmez. İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı,pasaportla veya avukatlık kimliği ile belirlenmesi ve vesikalık fotoğraf,T.C.Kimlik ve vergi numarası istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com