28 / 04 / 2024

İPA araştırması: TOKİ ürettiği konutun 9 katı mağdur yarattı!

İPA araştırması: TOKİ ürettiği konutun 9 katı mağdur yarattı!

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan araştırmada paylaşılan detaylara göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ürettiği konutun 9 katı mağdurun oluşmasına neden oldu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı merakla beklenen verilerini peş peşe açıkladı. İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılan araştırmada paylaşılan detaylara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), üretmiş olduğu konutun 9 katı “TOKİ mağduru” üretti; 19 senede 85 milyar dolarlık rant yarattı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın “TOKİ: Vaatte Cömert, İcraatta Tuhaf Bir “Kurum” başlığıyla yayımlamış olduğu raporda sosyal konut üretmek için kurulmuş olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut GYO’nun önceki dönem vaatleri ve genel performansı masaya yatırıldı.

“Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın vaat konusunda cömert, gerçekleştirme konusunda cimri, öncelik konusunda ise amacından sapmış gözüküyor” ifadelerinin yer aldığı söz konusu rapora göre, 2002'ten beri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın İstanbul için hazırladığı 98 bin 846 projeden sadece 60 bin 632 tanesi tamamlandı.

İPA araştırması: TOKİ ürettiği konutun 9 katı mağdur yarattı!

KONUTLARIN YÜZDE 69'LUK KISMI LÜKS

Son 20 senede Türkiye genelinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından 90 bini aşkın konut yapılırken söz konusu bu konutların yüzde 69’luk kısmı lüks konuttu.

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporunda dikkat çeken tespitler şu şekilde:

“Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın resmi verilerine göre 2002'den beri mega kent İstanbul’da toplam konut projesi sayısı 98 bin 846. Söz konusu bu projelerin 60 bin 632 tanesi tamamlanmış, 38 bin 214 tanesi ise devam etmektedir. 14 bin 980 proje, kentsel dönüşüm amacı dışında üretilmiş olan üst segment konut olarak öne çıkıyor. Üst ve orta sınıf için hazırlanmış olan konutlar tamamlanan projelerin yüzde 80’ini oluşturuyor.

Geniş imkanlara sahip Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, mega kent İstanbul’da 2018-2023 seneleri arasında ortalama 3 bin konut tamamlayabildi.

Son 20 senede Türkiye genelinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım ortaklığı tarafından 90 bini aşkın konut inşa edildi. Söz konusu bu konutların yüzde 69’luk kısmı lüks konut.

Kentsel dönüşüm ve gelişim projelerindeki konutlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından üretilmiş olan konutların sadece yüzde 15,2'lik kısmını oluşturuyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Sosyal Konut Hamlesi aracılığıyla 2 yıl içinde İstanbul’da son 20 senede üretilen konut sayısı kadar konut üreteceğini taahhüt ediyor.

2019-2023 seneleri arasında inşaatı başlamış ve süren proje sayısı 25 bin 490’dır. Fakat bunların sadece yüzde 10’luk kısmı tamamlanmış, 2 bin 539 konut hak sahiplerine teslim edilmiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ürettiği konutun 9 katı “TOKİ mağduru” üretmiştir.

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!

8 bankada peş peşe büyük deprem! Ziraat, Garanti, İş, Akbank, Yapı Kredi ve 3 banka az evvel duyurdu!

Lojmanda kalamayan memurlara kira yardımı verilsin! 


Geri Dön