23 / 12 / 2024

İpotek kavramı nedir?

İpotek kavramı nedir?

İpotek kavramı nedir? İpotek başvurusu için hangi belgeler gereklidir? İpotek talebi işleminin mali yönü nedir? İpotek kavramının kapsamı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.



İpotek kavramı nedir?


İpotek kavramı halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi demektir. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek hakkına sahip oluyor.


İpotek işlemi, bankalar veya kamu kurum ve kuruluşları tarafından  verilen krediler için yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor. İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiryor. Ayrıca, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi (tescili) gerekiyor. Bunlar gerçekleştirilmediği takdirde ipotek işlemi geçersiz oluyor.



İpotek için gerekli belgeler ise şöyle;


- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi


- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları


- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.


- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri

 

İşlemin Mali Yönü

 

* İpotek bedeli üzerinden binde 3.96 tapu harcı ve binde 8.25 oranında damga vergisi; ipotek borçlusundan tahsil edilir.


* Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


* Bankalar tarafından kullandırılan kredilerin temini ve teminatında

harç ve damga vergisi muaf tutulmuştur.

 


İpotekli taşınmazın temliki!

İpotek fek yazısı süresi!

İpotek kaldırma işlemi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön