01 / 05 / 2024

İpotek şerhi nedir?

İpotek şerhi nedir?

Doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesine ipotek deniyor. Peki,ipotek tapuya şerh edilir mi? İpotek şerhi nedir?



İpotek şerhi nedir?

Taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili konuya ipotek şerhi deniyor. Taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarak biliniyor. 


Tapu Sicil Tüzüğü'nün  54, 55, 56 ve 57. maddelerinde açıklaması yapılan tapu şerhi ile kişisel hakları, temlik haklarını kısıtlayan veya yasaklayan konuların tapu siciline tescil edilmesi ile yapılan bir uygulamadır.


Gayrimenkulü alan kişi kabul ettiği taktirde gayrimenkul üzerindeki ipotekle birlikte gerçekleştirilebilir.Eğer ki borçlu kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelmemiş ise satılmasında bir sakınca olmuyor. Alıcı ve satıcı kendi arasında anlaşarak, ipotek miktarı kadar indirim konusunda anlaşmaya varabiliyor.


Tapu sicilinde şerhler kısmına kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerhler konulabiliyor.Tapuya şerh koymak için gerekli evraklar nelerdir?


Kişisel hakların şerhi için istenen belgeler:                             

Madde 55 - Kişisel hakların,kütük sayfasının şerhler sütununa kaydı için;   

a) Satışla birlikte tesis edilen geri alım hakkı(vefa),bağışla birlikte tesis edilen bağışlayana dönüş hakkı(rücu) ve rehinle birlikte tesis edilen serbest dereceden istifade hakkı için resmi senet.  

b) Satış akdinden ayrı olarak düzenlenen geri alım hakkı (vefa), bağış akdinden ayrı olarak düzenlenen bağışlayana dönüş hakkı (rücu) ve rehinden ayrı olarak düzenlenen serbest dereceden istifade hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme, 

c) Alım (iştira),sözleşmeden doğan ön alım (şuf'a),satış vaadi,bağışlama vaadi ve kat karşılığı inşaat hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme,          

d) Kira ve hasılat kirası için kira sözleşmesi,     

Aranır. 


İpoteğin Fek edilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Tapuda gerekli işlemler yapılır ve ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi, tapu kütüğüne de kaydediliyor.


İpotek nasıl öğrenilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön