02 / 05 / 2024

Irak yeniden imar edilecek!

Irak yeniden imar edilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çalışmaları destekleyeceğini açıkladı. Erdoğan, “Irak’ın yeniden imarı için 5 milyar dolarlık kredi taahhüt etmiştik'' diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabalara her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile baş başa görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı  gerçekleştirdi.

Irak’ın kendi ayakları üstünde durmasının, bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından da son derece önemli olduğunu belirten Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

''Irak’ın yeniden imarı için Kuveyt’te düzenlenen konferansta 5 milyar dolarlık kredi taahhüt etmiştik. Bu taahhüdümüzü hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Az önce yaptığımız heyetler arası toplantıda bunu görüştük. Çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere, Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazırız.

Şimdi kaldığımız yerden, hem onu egale edelim hem de 20 milyar dolara bunu yükseltelim. Bu seviyeyi yeniden yakalamak, hatta ikiye katlayalım, bunu yapabilecek güce sahibiz. Türk özel sektörü, Irak ekonomisinin canlandırılması için her türlü katkıyı yapabilecek imkâna sahiptir. Kapsamlı Ekonomik İş Birliği Anlaşması’nın bir an önce Irak tarafından yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz. Aynı şekilde Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması’nı da en kısa sürede sonuçlandırmayı arzuluyoruz. Irak ile güvenlik alanında da temas ve iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz.''

Özellikle savunma sanayinde iki ülkenin gerçekleştirebileceği birçok şey olduğunu söyleyen Erdoğan “DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri hem Türkiye hem de Irak için tehdit oluşturmaktadır. Bu konuları değerli dostumla ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Terörle mücadelemizde başarıya ulaşabilmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu alandaki iş birliğimizi derinleştireceğiz” diye konuştu.
 


Geri Dön