23 / 12 / 2024

irtifak hakkı neye denir?

irtifak hakkı neye denir?

İrtifak hakkı,belirli sınırlılıkların olduğu taşınmaz mallarla ilgili bir konu olduğu biliniyor.Peki,irtifak hakkı neye denir?irtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?



İrtifak hakkı neye denir?

Sahibine taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır.Gayrimenkul sahibi,ilgili taşınmaz malı bir başkasının kullanımına izin verdiği takdirde irtifak hakkını vermiş oluyor.


İrtifak hakkı tesisi için, ilgili taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkı talebinde bulunan gayrimenkul sahibinin, talebinin kabul edilmesi sonucunda Kadastro Müdürlüğü tarafından bazı belgeler isteniyor. 


İrtifak hakkı tesisi için gereken belgeler nelerdir?

1.Gayrimenkulün tapu senedi veya tapu kayıt örneği,

2.Gayrimenkullerin maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,

3.Gayrimenkul malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nüfus kaydı örneği ve kimliği,

4.Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,

5.Gayrimenkulün sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekiyor, 

6.İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekir.

7.Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı.


İrtifak hakkı tesisinde 2015 yılında uygulanacak harçlar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan tarifeye göre,taşınmazın yüzölçümüne bakılmaksınızın her parsel için 111,00 TL olarak belirleniyor.


İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön