29 / 04 / 2024

İrtifak hakkı talebi nedir?

İrtifak hakkı talebi nedir?

İrtifak hakkı, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor. Peki, gayrimenkul sahibine irtifak hakkı talep edilebilir mi? İrtifak hakkı talebi nedir? İrtifak hakkı talebi nasıl yapılır?



İrtifak hakkı talebi nedir?


İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanıyor.  Söz konusu hak tapuya şeh edilebiliyor.


Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor. 


Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. İrtifak hakkı için talepte de bulunabiliyor. Peki, irtifak hakkı talebi nedir? İrtifak hakkı talebi nasıl yapılır?



İrtifak hakkı talebi..

Söz konusu olan taşınmazı kullanmak isteyen kişinin, gerekçelerini göstererek bulunduğu yerde ki Defterdarlığa bir dilekçe ile irtifak hakkı talebinde bulunabiliyor. İrtifak hakkı talebi için ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İrtifak hakkı başvuru dilekçesi aşağıda yer allıyor;



İrtifak hakkı başvuru dilekçesi...

                                                                                              İstanbul ; …../…..200


 

İSTANBUL DEFTERDARLIĞINA



Avrupa

               Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı)

Anadolu



İstanbul İli, ………………….. İlçesi,………………..… Mahallesinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait ………..pafta, ……….. ada, ……..… parsel numaralı ve …………….....m²  yüzölçümlü  taşınmaz malı ……………………………….. amacıyla   kullanmak için,  1  yıl süreyle ön izin, ……………yıl süreyle irtifak hakkını talep ediyorum.


Gereğini arz ederim.

 


Dilekçe sahibinin

Yazışma Adresi:


Dilekçe sahibinin

Adı ve Soyadı:

İmzası:

             


İrtibat Telefonu:



İrtifak hakkı talebinde bulunan kişilerin, talepleri uygun bulunmasına karşın, henüz ilgili idarelerin yetkili birimlerince gerekli izin verilmeyen başvurular; yeni bir komisyon kararı alınmasına gerek bulunmaksızın bu usul ve esaslara göre değerlendiriliyor. Bu usul ve esaslar hükümlerini;

a) Hazineye ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler açısından Maliye Bakanlığı,

b) Özel bütçeli kamu idarelerine ait taşınmazlar açısından, idarelerin merkez birimleri,

c) İl özel idarelerine ait taşınmazlar açısından valiler,

ç) Belediyelere ait taşınmazlar açısından belediye başkanlıkları, yürütüyor.



İrtifak hakkı tapu tescili nasıl olur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön