30 / 04 / 2024

Vergide uzlaşma talebi nedir?

Vergide uzlaşma talebi nedir?

Vergi uzlaşması için; Mükellef; Noterden alınmış vekaletnameye dayanarak vekili; Tüzel kişiler, küçükler ve kısıtlılarda ise bunların kanuni temsilcileri talepte bulunabiliyor. Peki, vergide uzlaşma talebi nedir? Nasıl yapılır?



Vergide uzlaşma talebi nedir?

Vergi uzlaşması için; Mükellef; Noterden alınmış vekaletnameye dayanarak vekili; Tüzel kişiler, küçükler ve kısıtlılarda ise bunların kanuni temsilcileri talepte bulunabiliyor.


Talep, yetkili uzlaşma komisyonuna veya mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine dilekçe ile yapılır. Dilekçenin taahhütlü posta ile gönderilmesi de mümkün oluyor.


Uzlaşma talebi süresi:

Uzlaşma talebinin vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.


Tarhiyat sonrası uzlaşmada da mükellefler “kısmi uzlaşma” talebinde bulunabiyor.


Uzlaşma görüşmeleri başlamadan önce, talebin uygun şekilde ve 

süresi içinde yapılıp yapılmadığı ve uzlaşmanın komisyonun yetkisi 

dahilinde olup olmadığı tespit edilir.


Talebin Geçersiz Olması

Ön inceleme sonucunda;

- Uzlaşma talebinin süresi içinde yapılmadığının,

- Talebin mükellef, vekili veya kanuni temsilcisi tarafından  gerçekleştirilmediğinin tespit edilmesi durumunda talep reddedilir.


Ön inceleme sırasında, uzlaşma talebinin komisyonun yetkisi dışında bulunduğunun tespiti halinde; söz konusu uzlaşma talebi yetkili uzlaşma komisyonuna intikal ettirilir.


-Uzlaşma talebinin şekil ve usul yönünden reddi halinde, henüz 30 günlük uzlaşma talebinde bulunma süresi geçmemiş ise red yazısının mükellefe tebliğ edilmiş olması koşuluyla mükellef, söz konusu aykırılığı gidererek ikinci bir başvuruda bulunabilir.


-Mükellef red kararının kendisine tebliğ edildiği tarihte, dava açma süresi henüz sonaermemişse; uzlaşma talebini yenileyebileceği gibi uzlaşma talebinden vazgeçerek uzlaşma başvurusuna konu ettiği vergi ve vergi ziyaı cezasına karşı yargı yoluna da başvurabilir ya da,


- Vergi ziyaı cezası için cezalarda indirim hakkından yararlanabilir.


Tarhiyat sonrası uzlaşma nedir?


Geri Dön