29 / 04 / 2024

Vergide uzlaşma nedir?

Vergide uzlaşma nedir?

Uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma ve tarhiyat sonrası uzlaşma şeklinde iki şekilde karşımıza çıkıyor. Peki vergide uzlaşma nedir? İşte tarhıyat öncesi uzlaşma ve tarhıyat sonrası uzlaşma esasları...



Vergide uzlaşma nedir?

Vergi mükelleflerinin hakları arasında; vergi kanunlarının uygulanması sırasında karşılaştıkları özel durumlar ve işlemler ile ilgili olarak sahip oldukları haklar yer alıyor. Bu haklar kapsamında vergide uzlaşma hakkı da bulunuyor. Peki vergide uzlaşma nedir?


Uzlaşma, mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce, vergi idaresi ile tahakkuk edecek vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yoludur. 

 

Uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma ve tarhiyat sonrası uzlaşma şeklinde iki şekilde karşımıza çıkıyor.


Tarhıyat öncesi uzlaşma..

Tarhiyat öncesi uzlaşma, nezdinde vergi incelenmesine başlanmış mükelleflerin adlarına tarhiyat yapılmadan önce kullanabileceği bir haktır.


Tarhiyat öncesi uzlaşmanın kapsamına; vergi incelemeleri sonucunda bulunan matrah veya matrah farkları üzerine salınacak vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları girmektedir.


Tarhıyat sonrası uzlaşma..

Tarhiyat Sonrası Uzlaşma; verginin tarh edilmesi ve cezanın kesilmesinden sonra başvurulabilecek bir yol olduğundan Tarhiyat Sonrası Uzlaşma olarak adlandırılmıştır. 



Vergide uzlaşma konusunda, “Vergi Uyuşmazlıklarının İdare İle Çözümünde Uzlaşma” rehberi www.gib.gov.tr adresinde Formlar ve Yayınlar kısmında yer alıyor.


Vergi mükelleflerinin hakları nelerdir?


Geri Dön