29 / 06 / 2024

Vergi cezalarında yeniden uzlaşma kararı alındı!

Vergi cezalarında yeniden uzlaşma kararı alındı!

Vergide uzlaşma mekanizmasını fiilen ortadan kaldıran karardan geri dönüldüğü kaydedildi. Bu kapsamda, gelen tepkiler ve Bakanlıkla temaslar sonucu uzlaşma müessesesinin eskiden olduğu gibi uygulanması kararı alındığı belirtildi.



ekonomim.com'dan Hüseyin GÖKÇE'nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talebi ile tarhiyat öncesi ve sonrası dahil tüm uzlaşma müessesesinin kaldırılması yönünde torba kanuna madde koyulacağı belirtildi.

Önceki gün “Vergi cezasına uzlaşma kapısı fiilen kapatıldı” başlığı ile yer alan haberler doğrultusunda vergide uzlaşma müessesesinin kaldırılmasına ilişkin uygulama, Maliye camiasında büyük karışıklığa neden olduğu belirtildi. Buan göre, Vergi Müfettişleri Derneği dün üyelerine bir yazı göndererek, müfettişlerin yaptığı ‘tarhiyat öncesi uzlaşma’ uygulamasının devam edeceğini duyurdu. Eş zamanlı olarak vergi dairelerine iletilen sözlü mesajla, tarhiyat öncesi ve sonrası ayrımı yapılmaksızın tüm uzlaşma görüşmelerinin eskiden olduğu gibi devam edeceği kaydetti.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bayram tatili öncesi defterdarlıklara gönderilen bir yazı ile 24 Haziran Pazartesi gününden itibaren uzlaşmaya konu vergi tutarları ile tüm ceza miktarlarında herhangi bir indirim yapılmaması gerektiği konusunda talimat verildiği kaydedilmişti. Bu yazı kapsamında açıklamada bulunan  uzmanlar ise yasa ile düzenlenen bir konunun yazılı talimat ile kaldırılamayacağını kaydederek, uygulamanın hukuki sakıncaları bulunduğuna dikkat çekmişlerdi.

Vergi aslı ve cezalarına yönelik uzlaşma, tarhiyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki türlü yapılabiliyor. Tarhiyat öncesi uzlaşma vergi müfettişlerinin oluşturduğu komisyonlar tarafından gerçekleştirilirken, tarhiyat sonrası uzlaşma ise vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklarda oluşturulan komisyonlarda yapılıyor.

Vergi cezalarında yeniden uzlaşma kararı alındı!

Burada hangi yöntemin kullanılacağı, uzlaşmaya girmek isteyen mükellefin tercihine bağlı. Yani isterse müfettişlerden oluşan komisyonla masaya oturuyor, isterse de müfettişlerin yazdığı rapor doğrultusunda ortaya çıkan rakam üzerinden vergi dairelerinde oluşturulan komisyon ile uzlaşmaya gidiyor.

TORBA TEKLİFİNE UZLAŞMANIN TAMAMEN KALDIRILMASI MADDESİ GİRECEK 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından defterdarlıklara bir yazı gönderilerek uzlaşma müessesesinin kaldırılması hukuka çok uygun olmadığı için bu konuda torba kanun teklifine bir madde konulacağı belirtiliyor. Kaynaklara göre Bakan Mehmet Şimşek, tarhiyat öncesi ve sonrası ayrımı yapılmadan uzlaşmanın tamamen gündemden çıkarılmasını istiyor. Öte yandan ise, Vergi Müfettişleri Derneği tarafından üyelere gönderilen yazıda, uzlaşma müessesesine yönelik çok sayıda spekülasyon üretildiği belirtilerek, Bakanlıkla istişareler yapıldığı ve tarhiyat öncesi uzlaşma uygulamasının devam edeceği yönünde karar alındığı ifade edildi.

Ev kirasını elden ödeyenler dikkat! Ev sahibine kesilen usulsüzlük cezası kiracıya da uygulanacak

Trafik cezası olanlar dikkat! Harç ve vergi oranlarına zam!

Kira geliri olanlar aman dikkat! Bunu yapmayana ceza yağacak!


Geri Dön