16 / 06 / 2024

Trafik cezası olanlar dikkat! Harç ve vergi oranlarına zam!

Trafik cezası olanlar dikkat! Harç ve vergi oranlarına zam!

Motorlu Taşıtlar Vergisi, emlak vergisi, trafik cezası borcu gibi kamuya ait borçları olan vatandaşları ilgilendiren bir durum yaşandığı ifade edildi. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Kararları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.



Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), emlak vergisi, harç, idari para cezası, trafik cezası borcu olup da zamanında ödemeyenlere her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 4.5 faiz işletileceği kaydedildi. Buna göre, söz konusu oran 21 Mayıs 2024 tarihinden önce yüzde 3.5 olarak uygulanmaktaydı.

GECİKME ZAMMI ORANI YÜZDE 3,5'TAN 4,5'A ÇIKARILDIĞI MERAK KONUSU

10 bin lira vergi borcu olan bir mükellefin önceden 1 aylık gecikme için 350 lira faiz öderken, 21 Mayıs 2024 itibaren bu rakam her 1 aylık gecikme için 450 liraya çıkacak. Eğer bu borç 12 ay boyunca ödenmezse, aylık eklenen faizlerle toplam maliyet (bileşik faiz) 1 sene sonunda da yüzde 69.58’e ulaşacağı ifade edildi. Bu durum kapsamında, 10 bin liralık borç 16 bin 958 liraya kadar yükseleceği kaydedildi.

halktv.com.tr'de yer alan habere göre; Yayımlanan bu karar, parasını mevduatta tutup vergi borcunu ödemeyi erteleyenleri yakından ilgilendiriyor. Gecikme cezalarının mevduatla eşitlenmesi, bakanlığın kamu alacaklarını tahsil etmeyi kolaylaştıracağını düşündürüyor.

Trafik cezası olanlar dikkat! Harç ve vergi oranlarına zam!

TECİL FAİZ ORANLARI DEĞİŞTİ

Bu süreçte ise öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranları da değiştirildi. Tebliğle senelik yüzde 36 olarak uygulanan olan tecil faizi oranı, yüzde 48 olarak kaydedildi. 21 Mayıs 2024'ten itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına senelik yüzde 48 tecil faizi uygulanacak. Mükellefler vergi borçlarını ödeyemedikleri durumlarda 36 aya kadar taksitlendirme isteyebiliyorlar. Bu durumlarda tecil faizi uygulanıyor.

Trafik cezalarında yeni dönem! Trafikte telefon ile konuşma cezası ne kadar oldu?

Trafik cezalarında yeni karar: İndirimli ödeme süresi bir aya çıkarıldı!

Trafik cezalarında oranlar değişti! Sürücüler çok dikkat etmeli...

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

Trafik cezalarına dev zam! Cezalar yüzde 60'a kadar artacak! İşte yeni ceza tutarları...


 


Geri Dön