02 / 05 / 2024

İrtifak hakkında süre ne kadardır?

İrtifak hakkında süre ne kadardır?

İrtifak hakkı,konusu hak olan eşyadan kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan ayni bir hak olarak tanımlanıyor.Peki,irtifak hakkında süre ne kadardır?İrtifak hakkı süresi nasıl sona erer?



İrtifak hakkında süre ne kadardır?

İrtifak hakkı ayni hak olmasına rağmen hak sahibinin yetkileri konusunda egemenliği sınırlıdır. Ancak, her ne kadar hak lehtarının sınırlı egemenliği olmasına rağmen yine ayni hak olmasından dolayı herkese karşı ileri sürülebiliyor.


Kanununda yer alan hükümlere göre,irtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.İrtifak hakkının zaman aşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor.


İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesine bağlı oluyor.


Malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor.


İrtitak hakkının sona ermesi


1. Genel olarak İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor.


2.Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması:Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürüyor.


3.Mahkeme kararı:Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebiliyor.Yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebiliyor.


İrtifak hakkı satışa engel mi?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön