22 / 12 / 2024

İntifa hakkında süre ve bedel!

İntifa hakkında süre ve bedel!

İntifa hakkı şahsi irtifak hakları grubuna ait olup sınırlı bir ayni haktır. İntifa hakkının devri söz konusu olamaz. Ancak hakkın kullanımı devredilebilir. İntifa hakkında süre ve bedel var mıdır?



İntifa hakkında süre ve bedel


Başkasına ait bir gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkı olarak karşımıza çıkan intifa hakkı 3 şekilde tescil edilir;


-Sözleşme ile kurulan intifa hakkı


- Kanuni intifa hakkı


- Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı


İntifa hakkı ile yükümlü bir yer satıldığı takdirde, taşınmazın mülkiyeti, üzerinde intifa hakkı mevcut olmak üzere, yeni malike intikal eder.


Peki intifa hakkında süre ve bedel var mıdır?


İntifa hakkı süreli ya da süresiz olarak elde edilebilir. Süreli olarak tanınması durumunda herhangi bir süre zarfı içinde kişiye intifa hakkı sağlanır ve o süre bitiminde intifa hakkı da sona erer. Süresiz olarak tanınan intifa hakkı, intifa hakkı sahibinin vefatına dek sürer, Vefatı sonrasında çıplak mülkiyetin tamamı mülkiyetin sahibine geçer. Eğer verilen süre içerisinde İntifa hakkı sahibi vefat ederse yine vefat sebbeiyle sona erme sebebi kabul edilir. Tüzel kişilerde ise süre en çok yüz sene olarak belirlenir. Öngörülen süreden önce tüzel kişiliğin sona ermesi (infisahı) halinde hakkı da sona erer.



İntifa hakkı bedelli yani ivazlı, bedelsiz yani ivazsız olarak tanınabilir. Bedelli intifa hakkında satış hükümleri uygulanır. Bedelsiz intifa hakkında ise bağış hükümleri uygulanır.


İntifa hakkının kullanımının devri


İntifa hakkı şahsa bağlı ayni bir haktır. İntifa hakkının bir başkasına devri yani, kütükteki kaydın bir başkasına temliki sözkonusu olamaz. Ancak, hak değil, hakkın kullanımının bir başkasına devri mümkündür.



İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön